A piaci várakozásokat meghaladó mértékben emelkedtek júniusban a termelői árak az Egyesült Államokban, jelezve, hogy a következő hónapokban még inkább megugorhat az infláció. Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai intézete (BLS) szerdán azt közölte, hogy az egy évvel korábbihoz képest 7,3 százalékkal emelkedtek a termelői árak júniusban, ami az adatok rögzítésének kezdete, 2010 novembere óta a legnagyobb mérték. Elemzők kevésbé emelkedő adatot, 6,8 százalékot vártak a májusi 6,6 százalékos növekedés után.

A gyakran változékony élelmiszer-, energia- és kereskedelmi szolgáltatási árakat nem tartalmazó termelői maginfláció éves összevetésben a májusi 4,8 százalékról 5,5 százalékra emelkedett, ami az adatsor rögzítésének kezdete, 2014 augusztusa óta a legerősebb ütem.

Havi összehasonlításban 1 százalékkal nőttek a termelői árak júniusban. Elemzők a májusi 0,8 százalék után júniusra lassuló növekedést, 0,6 százalékot vártak. A havi szintű termelői maginfláció ugyancsak 1 százalék volt a májusi 0,7 százalék után. Az elemzői várakozásokban 0,5 százalék szerepelt. Az ipari termelői árak megbízhatóan jelzik előre a fogyasztói árak alakulásának trendjét, mivel közvetlenül megjelennek az áruk és szolgáltatások végső árában.

Júniusban a piaci várakozásokat jócskán meghaladó mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban, mivel a koronavírus-járvány után újrainduló gazdaságban a kínálat továbbra sem tud lépést tartani a kereslet fellendülésével. A friss adatok szerint éves összevetésben 5,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak, ami 2008 augusztusa óta a legmagasabb érték. Havi összehasonlításban számolva 2008 júniusa óta legnagyobb ütemben, 0,9 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az élelmiszer- és energiaárak kiszűrésével számított maginfláció tavaly júniushoz képest 4,5 százalékkal nőtt, ami 1991 novembere óta a legerősebb ütem. A havi összevetésű júniusi maginfláció 0,9 százalék volt.

Ha az árnyomások nem enyhülnek, az a közeljövőben fékezheti a gazdaság növekedését, és egy hosszabb időszakra elhúzódó, magasabb infláció monetáris szigorításhoz vezethet. A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) vezetői egyelőre még jórészt úgy vélik, hogy átmeneti jelenség az erős infláció, hamarosan enyhülnek az árnyomások, ahogy az amerikai és más nagy gazdaságokban egyre inkább helyre áll a megszokott rend.

A Fed még tavaly ősszel jelezte, hogy rugalmasabban kezeli a 2 százalékos inflációs célt, és hosszabb távon is eltűrheti majd a magasabb inflációt kamatemelés nélkül, nehogy megtörje a járványból kilábaló gazdaság erős lendületét.