Csehországban egyelőre továbbél a szocializmus idején kialakult kettős árazás, amelyben egyes lelkiismeretlen vendéglősök és más szolgáltatók más árat szabnak a külföldi és a hazai ügyfeleiknek. A Cseh Kereskedelmi Ellenőrzési hivatal azonban hadjáratot indított ellenük - derül ki a Radio Praha beszámolójából.

A kettős árazás ellen 1999-ben hozott határozott egy prágai bíróság, amely kimondta, hogy illegális a vásárlók ilyen megkülönböztetése még akkor is, ha bizonyos kerületek akarnak engedményeket adni saját lakóiknak. A kereskedelmi felügyelet szakértői ennek szellemében indítottak ellenőrzéseket, amelyben a csalás leggyakoribb formáját, a külföldiek és a csehek megszüntetését tűzték célul.

A hivatal munkatársai előbb külföldiként, majd hazai vendégként rendelték meg ugyanazt az ételt a kiszemelt vendéglőkben, majd összehasonlították a számlát. Volt olyan hely, ahol az előbbi esetben felszámoltak szervizdíjat, az utóbbiban nem. Ennek megfelelően akár 75 korona (900 forint) különbség adódott. A vétkes vállalatokra 60 ezer koronás (720 ezer forint) bírságot szabtak ki.