A szervezet immár arra számít, hogy 2017-ben 3,6 százalékkal bővülhet a világkereskedelem, jóval nagyobb mértékben a tavalyi 1,3 százaléknál, és az áprilisban előrejelzett 2,4 százaléknál - írja az MTI.

A WTO szakértői a 3,2 százalék és 3,9 százalék közötti sávban adták meg a világkereskedelem növekedésének idén várható ütemét, jelentősen javítva az áprilisban előrejelzett 1,8 és 3,6 százalék közötti sáv határain, ami a gazdasági növekedés gyorsulásának, valamint az Egyesült Államok és Kína részéről jelentkező importkereslet erősödésének köszönhető.

"Örvendetes hír, hogy javulnak a kereskedelem kilátásai, de a világgazdaságot fenyegető jelentős kockázatok továbbra is fennállnak, és könnyedén megtorpedózhatják a kereskedelem fellendülését" - hangoztatta Roberto Azevedo, a WTO főigazgatója a jelentést kommentáló közleményében.

A protekcionista retorika a kereskedelmet korlátozó lépésekbe fordult át, a globális geopolitikai feszültségek fokozódtak, ráadásul növekszik a természeti csapások gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatása. Mindazonáltal a kereskedelem növekedése összehangoltabbá vált több térségben, ami öngerjesztővé teszi a jelenlegi trendet - tette hozzá.

Mindazonáltal a jövő év már nem lesz ilyen kedvező a világkereskedelem szempontjából. Az Egyesült Államokban és az euróövezetben a monetáris politika szigorítása várható, Kínában pedig valószínűleg a hitelezés megfékezésével óvják meg a gazdaságot a túlhevüléstől. Mindezen tényezők eredményeként jövőre 3,2 százalékkal bővülhet a világkereskedelem. A növekedési becslések az 1,4 és a 4,4 százalék közötti sávban szóródnak.

A kereskedelem növekedésének a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyított aránya, amely hagyományosan nagyjából a 2 az 1-hez szinten mozgott, ám a pénzügyi világválság kirobbanása óta eltelt egy évtized alatt az egy az egyhez mértékre esett vissza, idén növekedni fog. A világkereskedelem várhatóan 1,3-szer bővül gyorsabban a világgazdaság növekedési üteménél - mutatott rá a Kereskedelmi Világszervezet.