Kiéleződhet az európai adósságválság Silvio Berlusconi elítélése, illetve a volt olasz miniszterelnök ezt követő harcias fellépése, továbbá a spanyol kormány tekintélyét aláásó korrupciós botrány nyomán. A politikai bizonytalanság elszívhatja a levegőt a halvány gazdasági élénkülés elől - értékelték a helyzetet a Bloombergnek nyilatkozó elemzők. Berlusconi tegnap tömeggyűléssel igyekezett stabilizálni politikai szerepét, amelyet a bíróság annyiban megerősített, hogy bár adócsalásban jogerősen bűnösnek találta, de nem tiltotta el a közügyek gyakorlásától.

Támogatói abban bíznak, hogy elnöki kegyelmet kaphat, amit pártja képviselőinek tömeges lemondása követhet a parlamentben. Ez utóbbi bedöntené Enrico Letta kormányát, amelynek egyik támogatója a Berlusconi Szabadság Népe (PDL) pártja. A la Pepubblica értesülése szerint Letta a hét végén azt mondta szövetségeseinek, hogy nem várná meg kormánya parlamenti támogatottságának elpárolgását, már ezt megelőzően lemondana. Eközben Lucio Malan, a PDL egyik képviselője kijelentette, hogy kész a lemondani mandátumáról, ha párttársai is így tesznek.

Nem hisznek neki

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a múlt hét utolsó napjaiban állt a parlament elé, hogy megpróbálja tisztára mosni magát a pártját érintő korrupciós botrányban. A sajtóban több hullámban megjelent e-mailek és más dokumentumok szerint a Néppárt volt pénztárnoka, Luis Barcenas az ezredfordulón titkos feketealapot működtetett, amelybe a párt hatalomra kerülése esetén állami megrendelésekben reménykedő cégek fizettek összegeket. A pénzből azután Barcenes juttatott a párt vezető politikusainak, köztük ügyészségi meghallgatásán tett kijelentése szerint Rajoynak is.

Rajoy elismerte, hogy alaptalanul bízott meg Barcenasban, ám tagadja, hogy kapott volna a svájci bankszámlán tartott pénzből. A botrány azonban leradírozta a kormányfő népszerűségét, pedig pártja 2011 végén még elsöprő választási győzelemmel került hatalomra. A belső és a külső megfigyelőkben is kétségek merültek fel, hogy ilyen kétes háttérrel képes lehet-e a kormány talpra állítani a spanyol gazdaságot.

A legrosszabbkor

A politikai klíma romlása a lehető legrosszabbkor jön - fejtegette ügyfeleinek írt e-malijében Nicholas Spiro, a nevét viselő befektetési alap igazgatója. Az éppen hogy csak megindult gazdasági élénkülést csírájában fojthatja el az eurózóna harmadik és negyedik legnagyobb országában esetleg kirobbanó kormányválság.

Az európai válságkezelés esélyeit rontja egy további belpolitikai tényező, az őszi német választás is, amely gyakorlatilag az év eleje óta takarékra tette ezt a folyamatot. Peer Steinbrück, a szociáldemokraták kancellárjelöltje lemaradása csökkentésére igyekezett felhasználni Angela Merkel kéthetes nyári vakációját. A hét végi közvélemény-kutatások szerint hibahatáron belüli változást ért el: a kormányzó pártkoalíció és a legnagyobb ellenzéki párt között 13-15 százalékpontos különbség van, így önállóan egyikük sem kormányképes.