A koronavírus-fertőzések folyamatos csökkenésének köszönhetően az elmúlt néhány hónapban a prágai kormány – akárcsak a budapesti vezetés – felgyorsította a korlátozó intézkedések enyhítését. Ennek eredményeként Csehországban majdnem teljesen visszatért az élet a normális kerékvágásba. Ugyanakkor az indiai (delta) mutáció megjelentése és egyértelmű terjedése Európában, ezen belül Csehország számos térségében arra készteti a szakértőket, hogy óvatosságra figyelmeztessék a hatóságokat – derül ki a Radio Praha rádió hírportáljának összefoglaló cikkéből.

A boltok, a vendéglők, a sportolásra szolgáló intézmények a boldog békeidőkben megszokott módon működnek Csehországban, ami egyértelmű jele, hogy az emberek szinte teljesen visszatérhettek korábban megszokott tevékenységeikhez. Emellett megnyitották az ország határait a turisták előtt, amit már nagyon várt az idegenforgalmi ágazat. Ennek tükrében bizonyára rosszul hangzanak a csehek fülében azok a figyelmeztetések, amelyek szerint könnyen lehet, hogy fatális hibát követ el az ország vezetése azzal, hogy alábecsli az Európát elárasztó delta mutáns jelentette veszélyt.

A szakértők egy része egyenesen arról beszél, hogy déjà vu érzése van, amivel arra utalnak, hogy az év elején a prágaiak például a Károly-hídon bulizva ünnepelték a járvány végét – miután a csehek 2020. tavaszi védekezését Európában példaértékűnek tartották –, ám aztán „beütött a ménkű”, azaz tavasszal lecsapott a járvány harmadik hulláma, amelynek csúcsán a csehek külső segítséget kértek a betegek ellátásához. Akkor az ottani fejleményeket néhány hét késsel követte a magyarországi járványhullám.

Hivatalos megerősítés

A prágai Állami Egészségügyi Intézet megerősítette, hogy az országban a bármelyik korábbi koronavírus-mutánsnál sokkal fertőzőbb indiai változat tejed. Kimutatták a jelenlétét Liberecben, az ország északi részén, sőt már Bohémia déli térségében is. Egyelőre csak harminc olyan fertőzést találtak, amit a delta okozott, ám az Egyesült Királyságban néhány hét alatt vált dominássá ez a változat. Riasztó, hogy Prágában is megjelent ez mutáns.

Az európai járványügyi központ szerint a delta lesz a kontinensen a domináns koronavírus-változat augusztus végére. Így a cseh szakértők joggal teszik fel a kérdést, hogy várható-e a járvány harmadik hullámához hasonló csapás a következő hónapokban? Jó hír, hogy a Csehországban beoltottak háromnegyede Pfizer/BioNTech vakcinát kapott, amely jelenlegi tudásunk szerint hatékony védelmet nyújt a delta változattal szemben is. Ugyanakkor az ország nem fogja elérni a nyájimmunitást ezen a nyáron.

Akárcsak Magyarországon

A gond ugyanis ugyanaz, mint Magyarországon: az oltás iránt egyre kisebb az érdeklődés, különösen a fiatalabb korosztályok tagjainak körében. Ruth Tachecy virológus azt mondja, hogy az országban fel kellene gyorsítani a vakcinációt, minél több embert meggyőzve arról, hogy oltassa be magát. Ez ugyanis az egyetlen védekezési lehetőség egy újabb járványhullám ellen, ami még súlyosabb lehet, mint az eddigiek.

Roman Prymula virológus, korábbi egészségügyi miniszter szerint erősíteni kellene azoknak a turistáknak tesztelését, akik a járvány szempontjából magas kockázatú országokból érkeznek, illetve azoknak a cseheknek a tesztelését, akik kockázatos helyen töltött vakációból térnek haza. Máris vannak jelei annak, hogy az utazási és csoportosulási könnyítések visszaütöttek.

A reprodukciós mutató 1 felett

Prágában, ahol korábban a fertőzések folyamatos csökkenését regisztrálták június közepén némi emelkedés után százezer lakosra 17,2 új fertőzés esett. Még riasztóbb, hogy a úgynevezett reprodukciós ráta, azaz az a mutató, ami jelzi, hogy egy fertőzött hánynak adja tovább a fertőzést, 0,8-ról 1,3-re emelkedett, ami a vírus terjedésének bővülését jelzi.

A prágai önkormányzat arra kérte a kormányt, hogy ne oldja fel a zárt helyeken (boltokban, tömegközlekedési eszközön) a maszkviselés kötelezettségét. Ladislav Dusek az egészségügyi információs intézet igazgatója különösen aggasztónak tartja, hogy a fiatalok nem oltatják be magukat, miután a cseh fővárosban főként rajtuk keresztül terjed a járvány.