Adam Niedzielski, Lengyelország egészségügyi minisztere hosszasan érvelt amellett, miért cselekszik helyesen a varsói kormány azzal, hogy nem vezet be szigorításokat a járvány erősödése ellenére - tudósított a Notes from Poland. A legfőbb érve szerint a korlátozások valójában nem igazán hatékony eszközök a járvány megfékezése a mostani szakaszban, amikor rendelkezésre állnak az oltások.

A 38 milliós Lengyelországban az elmúlt napokban megközelítette a 30 ezret a regisztrált fertőzöttek száma, és volt olyan nap, amikor majdnem 500-an vesztették életüket az átkozott vírus miatt. Utóbbira május eleje óta nem volt példa. Az fertőzöttek, a kórházba kerülők és az életüket vesztők száma október eleje óta nő.

A kormány azonban kitart amellett, hogy nincs szükség újabb korlátozásokra, sőt azok ellentétest hatást érhetnek el azzal, hogy szociális feszültségeket okoznának. Az év elején a vállalkozók különböző csoportjai élükön a vendéglátósokkal folyamatosan követelték a lazításokat, volt olyan cég, amely fittyet hányva az éttermeket bezárásra kárhoztató rendeletre kinyitott.

Eközben Finnország mellett Lengyelország az az európai ország, amely nem vezetett be az beoltatlanok lehetőségeit korlátozó szabályokat. Niedzielski szerint a korlátozások fő indoka az volt, hogy megvédjék az egészségügyi rendszert a túlterheléstől, ám jelenleg kevesebben vannak kórházban, mint egy évvel ezelőtt. Egyébként is az oltás a legjobb védekezési eszköz (Lengyelországban valamivel 60 százalék alatt van a beoltottak aránya), és folyamatosan javítják az egészségügyi rendszer szervezettségét.

A miniszter abban bízik, hogy gyerekek beoltásával hatékonyabban lehet korlátozni a vírus terjedését, miután az elmúlt időszakban iskolák környezetében alakultak ki fertőzési gócok. A kormányt egyébként elsősorban az ellenzék ostorozza az elmaradt szigorítások miatt, például a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform élén Donald Tusk volt miniszterelnök és az Európai Tanács volt elnöke.