Nincsen egyszerű dolga annak a demográfusnak, aki igyekszik pontos képet adni arról, ahogyan a koronavírus születéskor várható élettartamunkra hat: egyes afrikai országok egyáltalán nem szolgáltatnak adatot a halálozásokról, míg olyan helyeken, mint Mexikó vagy Peru, a közölt adatok vélhetően nem felelnek meg a valóságnak.

A fejlett országok adatai is tartogatnak meglepetéseket: ilyenekbe ütközött az UCLA demográfusa, Patrick Heuveline is, amikor elkezdte kutatni, hogyan hatott a járvány világszerte a születéskor várható élettartamra – írja az Infostart.

"A demográfia a számokról szól - de valójában az emberek életéről" - mondja a kutató a MedicalXpress cikkében, mely a jelenleg 3 százalékos halálozási arányú, közel 2,9 millió ember életét követelő járvány okozta változásokat mutatja be.

Heuveline és társai arra jutottak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban közel két évvel rövidült a lakosság születéskor várható átlagos élettartama az új koronavírus hatására: korábban 78,8 év volt, mostanra viszont 77,1-re esett vissza.

Ez 1,7 évvel kevesebb, mint tavaly év elején volt.

"A második világháború óta nem esett vissza ekkora mértékben a várható élettartam az Egyesült Államokban" - mondja Heuveline. A demográfus azt mondja, az elhunytak átlagosan 12 évet vesztettek el korábban várhatóan hátra lévő életükből a koronavírus hatására.