Az elmúlt 24 órában több mint kétezer embert diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel. A járvány kezdete óta kiszűrt esetek száma 3,37 millió.

Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az adatokban most tapasztalt és a következő napokban várható emelkedést a húsvéti ünnepek alatt történt fertőzések okozzák.

A járványügyi vezető elmondta: ismét nő az intenzív terápiára szorulók száma is. Intenzív osztályon több mint kétezer embert kezelnek, ahol a kapacitások 21,6 százalékát Covid-betegek ellátására fordítják.

Az elmúlt egy hétben 248-an hunytak el, a járvány kezdete óta 76 525 ember vesztette életét.

Fernando Simón beszámol arról, hogy Spanyolországba eddig 12 millió adag védőoltás érkezett. Több mint 3,1 millió ember mindkét dózist megkapta, így oltása teljes, ami az oltandó felnőtt lakosság 7,7 százalékát jelenti.

A dél-európai országban múlt hét végén megváltoztatták az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyag alkalmazását, már kizárólag a 60-69 év közötti korosztály immunizálására használják, míg korábban csak a 65 év alattiakat oltották vele.

Az oltás átütemezése bizalmatlanságot váltott ki, és az első néhány napban több tartományban sokan nem mentek el az oltási időpontjukra azok közül, akik ezt a vakcinát kapták volna. Sajtóbeszámolók szerint azonban hétfőre a legtöbb helyen megszűnt ez a probléma.

Az egészségügyi minisztérium vizsgálja, hogy mi lesz azokkal a 60 év alattiakkal, akik csak az első dózist kapták meg ebből a vakcinából. A lehetséges forgatókönyvek között szerepel, hogy más típusú vakcinával fejezik be az oltási programjukat, de az sem kizárt, hogy nem kapnak újabb adag vakcinát, tekintve, hogy egy dózis is 70 százalék körüli védettséget nyújt.

Fernando Simón kérdésre válaszolva elmondta: Spanyolországban 12 trombózisos esetet vizsgálnak, amely olyanoknál alakult ki, akiket beoltottak az AstraZeneca vakcinájával. Hozzátette: az oltást 2,5 millióan kapták meg ebből a vakcinából.