Döntöttek az uniós tagállamok a dél-afrikai régió országaival való légi összeköttetés megszüntetéséről: Botswanából, Szváziföldről, Lesothóból, Mozambikból, Namíbiából, Dél-Afrikából és Zimbabwéből egyik uniós ország sem fogad repülőgépeket, a Dél-Afrikában nemrég felfedezett új koronavírus-variáns miatt, amely minden eddiginél több mutációval rendelkezik.

A WHO omikronnak nevezte az új variánst, és az aggodalomra okot adó kategóriába sorolta be. Ebben egyelőre csak az alfa, a béta, a delta és a gamma variáns található - áll a portál cikkében.

Az omikron rekordgyorsasággal katapultált a legveszélyesebb kategóriába, mindössze két nap telt el azóta, hogy bekerült a WHO látókörébe. Egyelőre még nem tudni róla, hogy képes-e megkerülni az oltások által nyújtott védelmet. A WHO szerint a kutatás lázasan folyik.

Ezért aggasztó

A B.1.1.529 variáns tüskefehérjéjén eddig 32 mutációt azonosítottak. Ezek közül több is olyan területeket érint, amelyek segíthetik a vírusnak kijátszani a szervezet által termelt antitesteket. Egy másik mutáció pedig a vírussejtekbe való behatolását könnyítheti meg. Mindent egybevetve a B.1.1.529-en a korábbi variánsokhoz képest nagyon sok mutációt mutattak eddig ki. A mutációk nagy száma miatt Tom Peacock, az Imperial College London virológusa egyenesen "rémisztőnek" nevezte az új mutációt - írta a 444.hu.

A Dél-Afrikában azonosított új fertőzések 90 százalékát már a B.1.1.529 okozza. Az eddigi tapasztalatok alapján a vírus reprodukciós rátája, az a bizonyos R0 érték jelenleg 2. Ez nagyobb minden korábbi variánsénál. Ha az R0 értéke nagyobb 1-nél, az a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vírus terjedése exponenciális, vagyis hatványozott.

 

Az omikronnak kapcsolatban a Pfizer/BioNTech vakcina gyártója is megszólalt, kijelentve, hogy az új variáns egyértelműen különbözik az eddigi variánsoktól, és a BioNTech szerint a szétterjedése akár azzal is járhat, hogy módosítani kell a Pfizer-BioNTech oltóanyagot.

Az omikron megjelenésére heves eladási hullám indult meg a világ pénz- és tőkepiacain péntek délelőtt, miután a WHO rendkívüli ülést hívott össze miatta. Sokan már a kilábalás összeomlásától kezdtek el tartani, s menekülés indult a kockázatos eszközökből.