Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) előzetes adatai szerint az euróövezet GDP-je 12,1 százalékkal csökkent április-júniusban, az egyes tagállamok közül a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal Spanyolországban, a legkevésbé pedig Finnországban.

Éves összevetésben naptári kiigazítással számolva 6,4 százalékkal esett vissza a finn gazdaság a második negyedévben. Január-márciusban az előző negyedévhez képest 1,9 százalékkal, éves szinten pedig 1,3 százalékkal csökkent a GDP - adta hírül az MTI.

A második negyedévben - hasonlóan más fejlett országokhoz - a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás szenvedte el a legnagyobb csapást a koronavírus-járvány miatt, teljesítménye 44,3 százalékkal esett vissza az előző negyedévhez képest, míg a szállítás és raktározásé 17,7 százalékkal csökkent.

Jussi Hiljanen, a finn statisztikai hivatal vezető közgazdásza több tényezővel magyarázta, hogy az európai társországokhoz képest miért volt jóval kisebb a GDP-csökkenés üteme Finnországban.

Ennek egyik oka, hogy a koronavírus-járvány elején bevezetett zárlat nagyon sikeresnek bizonyult a fertőzés feltartóztatásában, aminek köszönhetően a szigorú intézkedések többségét két és fél hónap múlva feloldották. Másrészt Finnország posztciklikus ipara és jelentős nagyságú rendelésállománya hozzájárult ahhoz, hogy a termelést fenntartsák tavasszal és nyár elején - mutatott rá Hiljanen, aki azonban arra figyelmeztetett, hogy az új megrendelések elmaradása az év hátralévő részében érezteti majd hatását.