A koronavírus megfékezésére Észak-Olaszországban szigorú korlátozásokat vezettek be, pszichológusok pedig arra figyelmeztetnek, hogy a lakosok egy része szorongás áldozatává kezd válni - írja a France24.com híroldal AFP hírügynökség beszámolója nyomán.

Rossella Candela, római pszichiáter a pánikvásárlás miatt üresen kongó élelmiszerüzleteket hozza példaként. A szakember szerint az emberek egy része alkalmazkodik, viszont mások úgy viselkednek, mintha a második világháborús bombázások alatt élnének. Erre mutat például az arcmaszkok iránti roham is. Az első pánikhullám után pedig jön az alacsony szintű, de állandó szorongás, amelyet az élet különböző területein eddig ismert normál rutin megszakítása táplál.

Otthon, bezárva

Alessandra Braga, Brescia városában dolgozó pszichoterapeuta szerint a kis lombard falvakban a szentmisék törlése példátlan intézkedésnek számít. Az iskolák és irodák bezárása pedig azt jelenti, hogy sokan egész nap otthon vannak és olyan televíziós műsorokat néznek, ahol szinte csak a koronavírusról beszélnek, ez pedig szorongást válthat ki. Braga például azt javasolta a betegeinek, hogy menjenek friss levegőre. Szerinte ez egy érzelmekre ható járvány, az érzelmeket pedig nehéz kontroll alatt tartani.

Bár a hatóságok próbálják megnyugtatni a lakosságot, a félelmet nehéz leküzdeni, főleg amikor az emberek egy láthatatlan, megfoghatatlan dologgal, például egy vírussal néznek szembe - mondja Gabriele Zanardi, Pavia városában dolgozó pszichológus. Szerinte pont azok aggódnak a leginkább, akik nem a vírus által legsúlyosabban érintett területeken élnek, mivel még nem tapasztalták meg, hogy a járvány milyen a valóságban. Az emberek sokszor megpróbálnak arcot adni a láthatatlan ellenségnek, legyen szó egy kínai egyszerű náthával küzdő emberről. Torinóban, az első halálos áldozat bejelentése után például egy 40 éves kínai nőt az utcán támadtak le azzal idegenek, hogy biztosan vírushordozó, menjen el vagy megölik.

Terjednek a téves információk

Az AFP-nek nyilatkozó pszichológusok szerint az egyik legnagyobb gondot a téves információk jelentik. Tisztviselőknek kellett cáfolniuk azt a hírt, hogy március 5-éig minden iskola zárva, de elterjedt az is, hogy a vírus hat napig életben maradt a Kínából rendelt csomagokon, illetve, hogy a járvány igazi célja Lombardia virágzó gazdaságának elpusztítása.

Alessandra Braga szerint azért a humor sem tűnt el teljesen az emberek életéből: az egyik betege például azzal viccelődött, hogy az egyhetes otthoni karantén után megőrjítik a gyerekei. Zanardi szerint az élet lassan normalizálódik, az emberek megszokják a helyzetet és a rendkívüli körülmények normálissá válnak.