Zoran Radovanovic szerb epidemiológus szerint a koronavírus elleni kollektív immunitás (nyájimmunitás) csak valamikor a jövő év folyamán alakulhat ki Szerbiában - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. A szakember azt mondta, hogy nincs egy bizonyos vörös vonal, melynek átlépésével már azt lehetne mondani, hogy kialakult ez a jelenség.

Eddig az elismert külföldi szakemberek azt mondták, ehhez a lakosság legalább 70 százalékának meg kell kapnia a védőoltást, vagy át kell esnie a fertőzésen, de legújabban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ezt 85 százalékra módosította. Ettől még igen messze vagyunk, a mostani számítások szerint csak a jövő év folyamán érhetjük el ezt a számot - mondta Radovanovic.

Szerinte téves számítás az, miszerint, ha a fertőzésen átesett 30-40 százalékhoz hozzáadjuk a lakosság 20 százalékát, amely megkapta a vakcinát, máris 50-60 százaléknál járunk. Sokan felveszik a védőoltást, akik már márciusban átestek a fertőzésen, ugyanakkor akik korábban megfertőződtek és nem rendelkeznek antitestekkel ismét megfertőződhetnek. Ha a lakosság 70 százaléka megkapja a védőoltást, még az is kevés. A betegség ezután is jelen lesz, csak már nem járványként.