A 2020-as karácsonyi szezonban a lengyelek vásárlásai várhatóan több millióval elmaradnak majd az elmúlt években megszokottól - idézte a Radio Poland a CBRE tanácsadó cég felmérését. Ugyanakkor a lakosság felét nem fogja visszatartani a koronavírus-járvány attól, hogy szétnézzen a boltokban. Ez a szaldója a rendkívüli helyzetnek.

Egy másik felmérés, amelyet a Deloitte készített, szerint a lengyelek idén majdnem 30 százalékkal kevesebbet terveznek költeni a karácsonyi szezonban, mint tavaly. A megkérdezettek bő kétharmada nem tervezi több körben felkeresni a plázákat és az áruházakat, igyekszik egyetlen nagy vásárlással megoldani a karácsonyi beszerzéseket.

Lengyelországban szigorúbb szabályozás vonatkozott a bevásárlóközpontokra, mint Magyarországon. Egy ideig zárva kellett tartaniuk a járvány miatt, csak november utolsó szombatján nyithattak ki újra, miután a vásárlók és a kereskedelmi vállalkozások is követelték a kormánytól a lazítást. A 40 milliós Lengyelországban körülbelül két és félszer több fertőzöttet találnak a napi tesztek, mint Magyarországon, a halottak száma kétszeres.