Ahhoz, hogy a diákok vízkereszt ünnepe után visszatérhessenek az iskolába az kell, hogy a napi fertőzöttek száma 500 alá, a kórházakban kezelt koronavírusos betegeké ezer alá, a mesterséges lélegeztetésre szorulók száma pedig száz alá essen - fogalmazott Igoer Matovic szlovák miniszterelnök a központi válságstáb hétfői ülését követő sajtótájékoztatón a pozsonyi Új Szó tudósítása szerint.

A szlovák kormány nem tervezi, hogy karácsonyra az egész országot lezárják. Remélik, az emberek otthon töltik majd az ünnepeket a családjukkal, és kevésbé fognak felelőtlenül viselkedni.

A kormányfő várakozása szerint karácsonyi ünnepeket követően húsz százalékkal csökken majd az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek aránya. Roman Mikulec (belügyminiszter megerősítette, hogy az ingázóknak továbbra se lesz szükségük negatív koronavírustesztre ahhoz, hogy átlépjék az országhatárt.

A közösségi tesztelés harmadik fordulóját a hétvégén (november 21-22.) azokban a városokban és községekben tartják meg, ahol az elmúlt tesztelések során a fertőzöttségi arány egy százalék feletti volt - jelentette ki Jaroslav Nad védelmi miniszter. A tesztelés ezúttal teljesen önkéntes alapon működik majd, így azoknak, akik ezen nem vesznek részt, nem kell számítaniuk semmilyen retorzióra. "De örülni fogunk, ha minél több ember vesz részt" - mondta hozzá Nad.