Angelo Borrelli a polgári védelmi hatóság vezetője hangsúlyozta, hogy az új fertőzöttek száma az egy nappal korábbi 2853-ról 2470-re csökkent. A legfrissebb számok nem tartalmazzák két olasz tartomány adatait, mégis Angelo Borrelli enyhe csökkenésről beszélt, amely szerinte pozitív trendre enged következtetni.

A betegekből több mint 10 ezer házi karanténban tartózkodik, a kórházban kezeltek tíz százaléka van intenzív osztályon. A gyógyultak száma 2749-re emelkedett. Orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók közül már több mint kétezren fertőződtek meg.

Giuseppe Conte miniszterelnök egy hétfői interjúban úgy nyilatkozott, az olasz lakosság "döntő" hetek előtt áll. Kifejtette: a fertőzés Olaszországban még nem érte el a tetőzést.

Az olasz közegészségügyi hivatal (Iss) szerint jelenleg senki sem tudja pontosan vázolni az új típusú koronavírus-fertőzés alakulását. "Több országban más stratégiát követtek, Olaszországban célként a fertőzési ütemnövekedés feltartóztatását tűztük ki". Talán még hónapok kellenek a járvány olaszországi megállítására, de talán már a következő napokban sikerül megfékezni az új betegszám eddigi fokozatos emelkedését - írják.

Olaszországban több mint 137 ezer koronavírus-tesztet végeztek.

Angelo Borrelli elismerte, hogy a polgári védelem még a kórházaknak is nehezen tud biztosítani elegendő szájmaszkot. Kínai nagyvállalatok eddig több mint félmillió szájmaszkot küldtek adományként Olaszországba. A legtöbb, több mint 14 ezer fertőzöttet számláló Lombardiában 1377 volt az új betegek száma, az egy nappal ezelőtti 1587-hez képest. A korábbi kétszázötvenhez képest kétszázzal emelkedett a halottaké, amelyek elérték az 1420-t. Kritikus a helyzet a fertőzöttek ugrásszerű növekedésével szembesülő Brescia és Bergamo városában, ahol a fegyveres erők orvosi és egészségügyi személyzete nyújt segítséget a civil kórházakban. Lombardia tartomány a milánói vásártér területét nagy méretű "víruskórházzá" alakítja át, ennek megvalósítására Guido Bertolasót a polgári védelem volt vezetőjét kérték fel, aki jelképes egy euróért vállalta a feladatot.

Nápolyban tízezer szájmaszkot foglaltak le, amelyet eredeti áruk hatezerszereséért árultak. A szájmaszkokat a hatóságok egy helyi kórháznak adományozták.

Az olasz kormány huszonöt milliárd eurós gazdaságélénkítő csomagot indított el a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására. Az előirányzott összegből több mint tíz milliárd eurót a foglalkoztatottság fenntartására, további 3,5 milliárdot az egészségügyre és a polgári védelemre fordítanak.