"Teljes szívemből azt kívánnám, hogy lazíthassunk a jelenlegi intézkedéseken, vagy a mindenütt jelenlévő előírásokon és tiltásokon, melyeket azzal az őszinte igyekezettel vezettünk be, hogy megvédjük Önöket a terjedő Covid-19 betegség tragikus következményeitől... a helyzet nem teszi lehetővé ezt a luxust." - idézi Ján Mikas levelét a portál.

Ha a következő napokban egyetlen új eset sem lenne, a kórházi dolgozók ezt még hetekig nem éreznék meg - írta a tisztifőorvos. Arra kérte az embereket, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy meg legyenek teremtve az életmentés körülményei.

Békéljenek meg azzal, hogy az idei karácsonyi ünnepek szerényebbek lesznek, és nem korlátozások miatt, hanem a hozzátartozók biztonsága miatt.

Úgy fogalmazott: "Mérlegeljük minden egyes utunkat. Bármiféle túlzás nélkül tegyük fel a kérdést: létfontosságú dologról van szó?" Elmondta, hogy az embereknek nem lenne szabad elhagyniuk az otthonukat, és olyanokkal találkozniuk, akik kívül esnek a kialakított kis csoportjukon.

"Kerüljük el azokat a helyeket, ahol több ember van együtt. Tudatosan kerüljük a rosszul szellőztetett helyiségeket, illetve azokat az embereket, akiken nincs szájmaszk vagy nem tartják be a szükséges távolságot egymás között. Minden tevékenységünket irányítsunk az online térbe, a találkozóinkat pedig telefonon vagy videobeszélgetések formájában intézzük" - mondta Mikas.

Hozzátette: a templomba járás helyett válasszuk a rádió- vagy tévéadást. Életekről van szó - zárta levelét.