A spanyol gazdaság az euróövezet átlaga felett növekedett, de a koronavírus-járvány okozta váratlan sokk hirtelen véget vetett ennek a pozitív növekedésnek - mondta a tárcavezető. A kormány év elején még a GDP 1,6 százalékos bővülésével tervezett.

Várakozásaik szerint a munkanélküliség 19 százalékra emelkedik ebben az évben a tavalyi 13,8 százalékos rátáról. A pesszimistább előrejelzést választottuk - fogalmazott Nadia Calvino, ismertetve a kabinet a 2020-2021-es időszakra vonatkozó gazdasági stabilitási programját, amelyet felülvizsgálatra és jóváhagyásra megküldött az Európai Bizottságnak.

Számításaik szerint ebben az évben a háztartások fogyasztásának 8,8, beruházások 25,5, az export 27,1, az import 31 és a foglalkoztatás 9,7 százalékos visszaesése várható.

A spanyol gazdaság a második negyedévben éri el mélypontját, ahonnan egy "aszimmetrikus V alakban", növekszik majd újra, fokozatosan - hangsúlyozta Nadia Calvino az MTI beszámolója szerint.

A GDP-növekedése 6,8, a munkanélküliségi ráta 17,2 százalék lehet a következő évben. 2021-ben a háztartások fogyasztásának 4,7, a beruházások 16,7, az export 11,6, az import 9,3 és a foglalkoztatás 5,7 százalékos növekedésével tervez a kormány.

María Jesús Montero pénzügyminiszter szerint a GDP-arányos költségvetési hiány idén várhatóan 10,34 százalékra ugrik, amelyre 2012 óta nem volt példa. Az államadósság pedig minden korábbinál magasabb szintre, a GDP 115,5 százaléka ugrik 2020-ban a járvány miatt megnövekvő kiadások és csökkenő bevételek következtében.

Március közepén 200 milliárd euró értékben fogadott el a kormány gazdasági kárenyhítő csomagot, amellyel megerősítették az egészségügyi rendszert és a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók és cégek védelmét.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) csütörtökön tette közzé, hogy a spanyol gazdaság teljesítménye minden korábbinál nagyobb mértékben, 5,2 százalékkal csökkent az idei első negyedében, és meghaladja a jegybank várakozásait is, amely 4,7 százalékos zsugorodást valószínűsített múlt heti előrejelzésében.

A spanyol gazdaság a tavalyi utolsó három negyedévben 0,4 százalékkal növekedett.

A dél-európai országban péntekig 24 ezer 824-en veszítették életüket a SARS-CoV-2-vírus okozta fertőzés következtében, amelyet 215 ezer 216 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust a legmegbízhatóbbnak tartott PCR-tesztekkel. Az egészségügyi minisztérium statisztikája nem tartalmazza az egyéb vizsgálati módszerekkel azonosított pozitív eseteket. A fertőzésből 114 ezer 678-an gyógyultak meg.

A kormány jövő hétfőtől elkezdi feloldani a március 15-én bevezetett járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig. A tervek szerint például a kiskereskedelmi és vendéglátó egységek, szállodák május közepétől nyithatnak ki fokozatosan, szigorú feltételek mellett.