Lengyelországban a kormány, a munkaadók és a munkavállalók képviselői arról tárgyalnak, hogy meghosszabbítanák az évi rendes szabadságok idejét - adta hírül a Business Insider Polska. A Munka Törvénykönyvének szabályait változtatnák meg, a kérdés az, hogy milyen módosításokkal, illetve, hogy mikor lépjenek érvénybe az új szabályok.

Három javaslat van az asztalon, s meglepő módon a munkaadók, akiknek vállalniuk kellene a pluszszabadsággal járó költségeket, nem zárkóznak el a változtatástól. Csak úgy vélik, hogy a dologra a járvány után kellene visszatérni, amikor a gazdaság már normálisan működik. A szakszervezetek csont nélkül követelik a szabadságok meghosszabbítását.

Az első lehetőség, hogy minden dolgozónak eleve évi 26 nap szabadság járna, ahelyett, hogy ez csak tíz év munkaviszony után illeti meg őket. A másik változat szerint a 26 nap helyett mindenki évi 31 nap szabadságot kapna, és plusz öt nap járna azoknak, akiknek már 30 éves a munkaviszonyuk. A munkaadók az első lehetőségre látszanak a legnyitottabbnak.