Oltóbuszok, oltóhajó, oltás a koncerten, a cirkuszban, a Stephansdomban, a lakótelepeken, a szupermarketben és a bevásárlóközpontban – Bécsben egész nyáron át a legváratlanabb helyeken, előzetes regisztráció nélkül lehetett koronavírus elleni oltást kérni. Július eleje és szeptember vége között összesen 70 030 ember élt az alkalommal, ami nagyjából a fele az ebben az időszakban beoltott 139 229 embernek - adta hírül a város kereskedelmi irodája.

A legnépszerűbbek az oltóbuszok voltak, ahol 9 949-en kértek oltást, ezeket a Lugner City bevásárlóközpont (9.917), a szupermarketek (8 825), a Bécsi Városházánál felállított mobil oltópont (7 232), valamint a Stephansdom (5 690) követte. Ezen kívül az Austria Centerben is kínáltak előzetes regisztráció nélküli oltást, méghozzá szabad oltóanyag-választás mellett. Ennek keretében 69.199 embert tudtak immunizálni a nyár folyamán.

Bécsben jelenleg a lakosság 64 százaléka kapta meg legalább az első Covid19 elleni oltását, a teljes védettséget a lakosság 61 százaléka szerezte meg az egy- illetve kétadagos oltásokkal. A 30-50 éves korcsoport átoltottsága 70 százalékos, az 50-80 éveseké 80 százalék, a még ennél is idősebbeké pedig 90 százalék körül van.

Harmadik oltás felvételére az osztrák fővárosban 2021. szeptember 2. óta van lehetőség, egyelőre az idős- és ápolási otthonokban oltanak, valamint a kórházi dolgozók immunitását frissítik fel. A harmadik oltást eddig 22 044-en kapták meg Bécsben, az idősotthonok lakói és az egészségügyi dolgozók után a pedagógusok és az óvodai dolgozók jönnek, illetve megint jelentkezhetnek majd egész cégek a dolgozóik újraoltására.

Ausztriában egyébként a rizikócsoportok (65 év felettiek, krónikus betegek és azok, akik sok emberrel találkoznak) és az AstraZenecával oltottak a teljes immunizációt követő 6-9 hónap elteltével vehetik fel a harmadik oltást, míg a többiek 9-12 hónappal a második oltás után. Bécsben éppen ezért úgy számolnak, hogy a harmadik oltások várhatóan 2022 júniusáig eltartanak majd, de erre is kidolgoznak egy pontos menetrendet.

Még a harmadik oltások és az influenza elleni oltás előtt megújította a város az oltásmenedzsment rendszerét, amely a város honlapján, illetve mobiltelefonos alkalmazáson keresztül érhető el. Az újításnak köszönhetően nemcsak egyszerűbb lett az időpontfoglalás, de a rendszer már emlékeztetőt is kiküld az időpont előtt, tájékoztat az aktuális oltási akciókról, illetve csoportos időpontfoglalás is lehetséges például családok számára.