A koronavírus-vakcinák gyártóinak gondot okoz az oltások gyártásához szükséges nagy méretű műanyagzsákok beszerzése - írja a Financial Times az ügyhöz közelálló forrásokra hivatkozva. Ez szűk keresztmetszetet teremthet a gyártásban, és gondokat okozhat az szállításokban. Ezek a steril zsákok kétezer liter olyan anyagok képesek befogadni, amelyek a vakcinák nyersanyagául szolgálnak. A Pfizet/BioNTech páros, a Moderna és a Novarax is használja ezeket, igaz, nem egyforma méretűeket.

A Novarax vezérigazgatója, Stanley Erck elmondása szerint ebből a kellékből csak a februári, a márciusi és az áprilisi termelés kiszolgálásra van elegendő készletük. Ha kifogynak, be kell zárni a gyárat. A zsákok legfőbb gyártója a Merck gyógyszergyár MilliporeSigma divíziója, amely a cég Mobius nevű keverőgépeihez gyártja a zsákokat. Egy az ügyhöz közelálló forrás szerint tavaly figyelmeztették a gyártót, hogy meg fog ugrani a kereslet a terméke iránt. A MilliporeSigmánál azt mondják, a nap 24 órájában heti hét napon át dolgoznak a termelésük felpörgetésén.

A vakcinák keverését elvileg el lehet végezni egyszerűen rozsdamentes üstökben is - mondta egy szakértő a brit üzleti lapnak -, ám egy ilyen technológiai változtatás engedélyeztetni kellene. Emellett az átállás időt venne igénybe, ami további késlekedést okozna a szállításokban. A műanyag zsákok hiánya nem az egyetlen gyártási probléma, nyersanyaghiány is veszélyezteti az úgynevezett mRNS-alapú oltások gyártását, amilyen például a Pfizer/BioNTech és a Moderna készítménye.