Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vírus folyamatos terjedés hátterében folyamatos változása áll, és az epidemiológia helyzet is állandóan módosul. A magas átoltottságú országokban is maradnak oltatlan, fogékony csoportok, akik emelkedést generálják, máshol a járványügyi lazítások, nyitások, a mobilitás növekedése emeli a fertőzések számát - mondta előadásában Jakab Zsuzsanna.

Aggodalomra okot adónak nevezte a dominánssá vált delta variánst, amelynek reprodukciós rátája mellett 80 százalék fölötti nyájimmunitásra lenne szükség, amit akkor sem leszünk képesek elérni, ha mindenkit beoltunk - hangsúlyozta a szakember.

A pandémia lezajlásának lehetséges forgatókönyveit a populáció szintű immunitás, az újabb variánsok és a járványügyi, társadalmi intézkedések határozzák majd meg - mondta Jakab Zsuzsanna. A nemzetközi tudományos tanács kutatása szerint - az eredmény év végére várható - a pandémia lehetséges végkimenetele két extrém variáció közé esik majd. A legjobb szcenárió a vakcinák egységes hatékonyságával számol a variánsok ellen, és a vírus globális ellenőrzésével. A legrosszabb kimenetel egy megosztott világot vetít föl, amelyben az immunmenekülésre alkalmas variánsok folyamatosan kerülnek elő, és míg a gazdag országok megengedhetik maguknak a hatékony vakcinák gyors kifejlesztését és a lakosság gyors, rendszeres átoltását, a világ másik része nem hatékony vakcinákkal küzd majd. (A vakcinaegyenlőség kérdésében a WHO azt tűzte ki célul, hogy 2021 végére a globális lakosság 40 százalékát, 2020 közepére pedig a globális lakosság 70 százalékát oltsák be.)

Mit várjunk és mire készüljünk?

A WHO rövid távú tervezésében,  2022 végéig, a pandémia akut szakaszának lezárását várja. Globális vakcinaegyenlőséggel ez elérhető. A közép és hosszú távú tervezés a pandémia alakulásától függ - fejtette ki a WHO vezérigazgató-helyettese, de újabb hullámokra és variánsokra készülni kell, a jelenlegi vakcinák ugyanis nem képesek megakadályozni a terjedést még a legmagasabb szintű átoltottság esetén sem.

A WHO legfontosabb üzenetei:

  • A vakcina nagyon fontos, de nem egyedüli eszköz, csak átfogó, járványügyi társadalmi intézkedésekkel együtt lehet a vírust kontrollálni.
  • Erősíteni kell a monitorozási rendszereket, ellenállóbbá tenni az egészségügyi ellátórendszereket, növelni az egészségügyi kapacitásokat.
  • A biztonságos újranyitáshoz megfelelő rizikóértékelésekre van szükség.
  • A vírus tovább fog terjedni, az új variánsok miatt nem szabadulunk meg tőle, a vakcinafejlesztéseket pedig az új változatokhoz kell igazítani - hangsúlyozta Jakab Zsuzsanna.