A kutatók egy helyi gócot térképeztek fel. Még január 22-én, egy "A"-ként jelölt fertőzött felszállt egy tömött távolsági buszra. Mivel Kínában minden távolsági buszt bekameráznak, így egészen pontosan nyomon tudták követni, hogy kikkel és milyen kapcsolatba került. Az utas végig csak ült a székében, a busz utolsó előtt sorában, négy órán át. Esete így tökéletesen alkalmas volt a fertőzés légi terjedésének vizsgálatára.

A kutatás két legmegrázóbb megállapítása: hárman olyanok is megfertőződtek, akik több mint négy méternyire ültek tőle, valamint ;az utasok közül megfertőződött egy olyan is, aki fél órával azután szállt csak buszra, hogy A már leszállt a járműről.

A kutatások eredményeiről a South China Morning Post nyomán a 444.hu számolt be.

Eddig úgy tartották, hogy cseppfertőzéssel ennél kisebb sugarú körben terjedhet csak a vírus. A kínai hatóságok ezért egyméteres távolság tartását ajánlották, míg az amerikai járványügyi központ ajánlása két méter. Tovább eddig úgy gondolták, hogy a köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe kerülő aeroszolok viszonylag rövid ideig élnek és fertőznek csak.

Hasonlóan megrázó felismerésük volt a kutatóknak, hogy a különböző felületeken - például üvegen, műanyagon, fémen, szöveten vagy papíron - megtapadó vírusok még 37 Celsius-fokos melegben is akár 2-3 napig életben maradnak.