Az egészségügyi minisztérium kedd esti ismertetése szerint az elmúlt 24 órában 53 135 új fertőzést azonosítottak szűrővizsgálatokkal országszerte. Az előző csúcsot hétfőn mérték 41 385 új esettel - írja az MTI londoni tudósítója.

A keddi adat hirtelen megugrásához azonban az is hozzájárult, hogy több brit országrészből a karácsonyi időszakban nem vagy csak részlegesen érkeztek adatok, és ezek most kerültek be a napi összesítésbe.

Az új adatsor szerint a kedden zárult egy hétben 272 551 koronavírus-fertőzést szűrtek ki tesztekkel. Ez 50 352-vel, 22,7 százalékkal több az egy héttel korábbi azonos időszakban kimutatott új fertőződések számánál.

A brit kormány karácsony előtt új koronavírus-variáns azonosítását jelentette be. A vizsgálatok adatai szerint a Nagy-Britannián belül mindenekelőtt Londonban és Délkelet-Angliában terjedő változat fertőzőképessége akár 70 százalékkal is meghaladhatja a korábban azonosított típusokét.

A brit kormány számítási módszertana szerint - amely a koronavírus-fertőzés megállapításától számított 28 napon belül bekövetkező haláleseteket veszi figyelembe - kedden 414 páciens halt meg Covid-19 betegségben.

A kedd este zárult egy hétben 3260 halálos áldozata volt a nagy-britanniai koronavírus-járványnak, 140-nel, 4,1 százalékkal kevesebb, mint az egy héttel korábbi azonos időszakban. Március eleje óta 71 567-en haltak meg Nagy-Britanniában Covid-19 betegségben.

A visszamenőleges számítások alapján áprilisban, a járvány tavaszi nagy-britanniai tetőzésének idején valószínűleg meghaladta a százezret a naponta bekövetkezett új koronavírus-fertőzések száma, de az akkor még igen szűkös, napi 15-20 ezer koronavírus-teszt elvégzésére elégséges tesztelési kapacitással ennek csak a töredékét, naponta 5-6 ezret lehetett kiszűrni.

A brit egészségügyi minisztérium kedd esti beszámolója szerint előző nap 357 238 koronavírus-szűrést végeztek országszerte, de az elmúlt időszakban előfordult, hogy meghaladta a félmilliót a naponta elvégzett tesztek száma.

Oltanak gőzerővel

Sir Simon Stevens, a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai részlegének vezérigazgatója keddi nyilatkozatában ugyanakkor hangsúlyozta: a szolgálat várakozása szerint tavasszal a veszélyeztetett csoportokba tartozók mindegyike megkapja a koronavírus elleni védőoltást Nagy-Britanniában.

Ha a lakosság különösen veszélyeztetett csoportjai nagyon nagy számban megkapják a koronavírus-oltást, a Covid-19 betegség okozta halálozások és a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-betegek száma akár 99 százalékkal is csökkenthető - mondta Jonathan Van-Tam angliai tisztifőorvos-helyettes a BBC televíziónak .

Nagy-Britanniában jelenleg a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcináját alkalmazzák, és az eddig beoltottak száma a 700 ezerhez közelít, de sajtóértesülések szerint a brit gyógyszerfelügyelet akár már ezen a héten jóváhagyhatja az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közös oltóanyagát is. A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap keddi értesülése szerint ennek a vakcinának a forgalmazása január 4-én kezdődik Nagy-Britanniában.

A brit kormány a Pfizer/BioNTech-vakcinálól eddig 40 millió, az Oxford/AstraZeneca-oltóanyagból 100 millió adagot kötött le - írja az MTI.