A mélypont a második negyedévben lehet, a német gazdaság teljesítménye az április-júniusi időszakban 11 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. A harmadik negyedévtől egészen a vizsgált időszak végéig, 2021 utolsó negyedévéig mérsékelt ütemű, de folyamatos növekedés várható - írja a kormány előrejelzését idézve az MTI.

Mindennek azonban az a feltétele, hogy fokozatosan tovább lehet lazítani a járvány miatt elrendelt korlátozásokat, és sikerül megakadályozni a fertőzöttek számának újabb meredek és ellenőrizetlen növekedést, vagyis nem kell többé befagyasztani a társadalom és a gazdaság működését, mint az első hullám idején - emelte ki berlini tájékoztatóján Peter Altmaier gazdasági miniszter.

A kormány elképzelése szerint egy négy szakaszból álló intézkedéssorozattal enyhítik a járvány miatt egyszerre keletkezett bel-, és külgazdasági sokkot.

  • Az első szakasz a kieső bér egy részének állami támogatású pótlására épülő rövidített munkaidő intézményének kiterjesztéséből és a több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programokból, illetve ezen programok folyamatos optimalizálásából áll össze.
  • A második szakaszban azokra az ágazatokra összpontosítanak, amelyek a legkésőbb térhetnek vissza a normál üzemmódhoz. Ilyen a vendéglátás és az idegenforgalom.
  • A harmadik szakaszban egy konjunktúraprogrammal igyekeznek majd támogatni a kilábalást a válságból. A program a termelést és a fogyasztást is ösztönzi - fejtette ki Peter Altmaier. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az autóvásárlást ösztönző új kedvezmények bevezetését is mérlegelik.
  • A negyedik szakasz alapja egy "fitneszprogam", amely nemcsak beruházásokkal, hanem szerkezeti és szabályozási átalakításokkal is áramvonalasítja a német gazdaságot. Stratégiai ügyekben is lépni kell, csökkenteni kell például az orvosi védőfelszerelések és a gyógyszerhatóanyagok területén mutatkozó függőséget az EU-n kívüli gyártóktól - mondta Peter Altmaier.

A kormány előrejelzése szerint a főleg az exportra támaszkodó német gazdaság kivitele az idén 11,6 százalékkal csökken, jövőre viszont 7,6 százalékkal emelkedik.

Az utóbbi években keletkezett világgazdasági feszültségek, például a protekcionizmus erősödése és a brit uniós tagság megszüntetése (brexit) körüli bizonytalanság miatt egyre inkább a hazai beruházási tevékenység és a lakossági fogyasztás vált a gazdaság motorjává, amely azonban az idén leáll. A prognózis szerint a háztartások fogyasztása 7,4 százalékkal süllyed, a vállalati beruházások 5 pedig százalékkal esnek vissza, de jövőre már 6,5 százalékos, illetve 3,5 százalékos növekedés várható.

A munkanélküliség emelkedését fékezi a rövidített munkaidő intézménye. Ebben a foglalkoztatási formában az idén éves átlagban hárommillióan dolgoznak a kormány számításai szerint. Ez több mint kétszer annyi, mint a legutóbbi válság legsúlyosabb évében, 2009-ben regisztrált 1,4 millió. Azonban a munkanélküliségi ráta így is jelentősen emelkedhet, a tavalyi 5 százalékról 5,8 százalékra.

Szinte hetente jelentenek be válságkezelő csomagokat

A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító eddigi politikájában.

Ezt mutatja az EU-s gazdasági és monetáris unió pilléreként számon tartott 1997-es stabilitási és növekedési egyezmény végrehajtásáról az Európai Bizottságnak készített pénzügyminisztériumi jelentés, amelyet az előző heti kormányülésen fogadtak el. Ebben az áll, hogy az államháztartásban a GDP-hez viszonyítva a tavalyi 0,75 százalékos többlet után az idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra szökhet fel.

A jelentésben kiemelték, hogy a prognózis a járvány első, korai szakaszában tapasztalt folyamatokról és az első válságkezelő csomagok várható hatásairól készített számításokra épül, amelyekben sok a bizonytalanság.