Lengyelországban nem most, hanem évtizedek óta komoly gondot okoz, hogy nagyon sokan nem akarják már gyermekeiknek sem beadatni a kötelező oltásokat. A kérdésről hosszú évek óta befejezetlen viták folynak, annál is inkább, mert a lengyelek – dacára kitűnő gyógyszeriparuknak – nagyon vegyianyag-ellenesek, és a természetes gyógymódokat részesítik előnyben.

E sorok írója például lengyel ismerőseinek többségénél tapasztalhatta ezt. Ha köhögni kezdenek, nem mennek orvoshoz, hanem először felvágnak egy hagymát, megszórják cukorral, megmelegítik és azt a levet, ami ebből a kulimászból kijön megisszák. Lehet, hogy az orvostudomány nézőpontjából meglepő, de sok esetben tényleg segít. Az orvosok sokszor a gyógyszeres kezelés helyett először természetes gyógymódokkal, például piócák alkalmazásával kezelik a betegeiket.

Ezért nem meglepő, hogy a koronavírus-járvány idején az átlagosnál nehezebb volt meggyőzni a lengyeleket az oltás fontosságáról. Olyannyira, hogy nagyon gyorsan oltásellenes mozgalmak alakultak országszerte, amelyek párját ritkítóan harciasaknak bizonyultak. Az utóbbi időben egymás érték agresszív támadásaik az oltási intézményrendszer ellen.

Támadás egy iskola ellen

Egyik csoportjuk például egy diákotthonba hatolt be azért, hogy megakadályozza két gyerek beoltását koronavírus-vakcinával. az intézmény igazgatóját akarták arra kényszeríteni, hogy ne engedje beadni az oltást a két diáknak, meg is fenyegetve a vezetőnőt – vette át a Gazeta Wyborcza című napilap tudósítását az onet.pl.

Alina Mikolajska igazgatónő beszámolója szerint a támadásért két olyan szülő felel, akiket megfosztottak gyermekük nevelésének lehetőségétől, de az intézményben tett látogatásukkor meg akarták akadályozni gyermekeik beoltását. Eközben a két érintett gyermek felügyelője, akik egyben gondjukat is viselik, beleegyezett a beavatkozásba. Az apa következő látogatásakor vele együtt behatolt az intézménybe az oltásellenesek egy csoportja, akik betörtek az igazgatónő irodájába.

Transzparensekkel, és azt követelték, hogy hagyja abba a ”gyerekek bespiccelését”, és az orvosi kísérleteket. A vezetőnő értesítette az ügyészséget, mert szerinte megfélemlítették és többszörösen megsértették. Ráadásul az interneten gyűlöletkeltés indult ellene, gyilkosnak nevezték és az embereken kísérletező náci doktor Mengeléhez hasonlították. A demonstrálók szintén értesítették a rendőrséget, mondván: az igazgatónő törvényt sértett azzal, hogy engedélyezte az oltást, amely szerintük orvosi kísérlet.

Terroristatámadás?

Nem ez az egyetlen eset, amelyre az egész ország felfigyelt. Zamoscban az oltásellenesek a tisztiorvosi szolgálat tulajdonában lévő, külön erre a célra felállított oltópontot gyújtották fel. Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerint, aki megjelent a helyszínen, ez terrorcselekmény. Az államnak szigorú lépéseket kell tennie a gyűlöletkeltés ellen. A minisztérium 10 ezer zlotyt (800 ezer forint) ajánl annak, aki segít a bűncselekmény elkövetéséért felelősök megtalálásában.

Az ellenzék ugyanakkor úgy véli, hogy ott történnek ilyen ügyek, ahol nem működik a kormány. Szerintük az a baj, hogy az utóbbi hetekben nem erősítették meg az oltás beadatását támogató propagandát, ezzel szemben az oltásellenesek nagyon is megerősödtek, mi több, radikális útra léptek.

Zamoscban minden oltópontot megerősített rendőri védelemmel láttak el, de ugyanez a helyzet már Gdanskban és Grodziskban is. Mateusz Morawiecki miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az állam teljes határozottsággal üldözni fogja az ilyen bűncselekmények elkövetőit.