Ausztriában karantén vár a koronavírus ellen be nem oltott emberekre a járványügyi helyzet további romlása esetén - jelentette be Alexander Schallenberg osztrák kancellár az Index szerint. Hozzátette: ezt a lépést akkor teszik meg, ha az osztrák kórházak intenzív osztályai bizonyos szinten megtelnek.

Éppen azon vagyunk, hogy belebotladozzunk a nem védettek és a be nem oltottak járványába

– mondta a kancellár.

Wolfgang Mückstein egészségügyi miniszter pedig arról beszélt, hogy azoknak, akik nem tartoznak a koronavírus fertőzésből felgyógyultak, illetve az immunizáltak körébe, jelentős megszorításokra és kijárási korlátozásokra kell számítaniuk a kormány és a tartományi vezetők által szeptember közepén elfogadott több fokozatú terv kiegészítése értelmében.

Az elképzelések szerint az intenzív osztályok 25 százalékos telítettsége esetén bevezetik az úgynevezett 2G-szabályt, amely szerint az oltatlanok még friss negatív teszttel sem tartózkodhatnak fertőzésveszélyes környezetben, például étteremben, szállodában, különböző rendezvényeken, valamint nem látogathatnak betegeket kórházakban, vagy idősotthonokban ápolt személyeket.