A súlyos lefolyású koronavírus-megbetegedések okaként a betegek életkorát, nemzetiségét és társadalmi státuszát is vizsgálták már kutatók, de a fertőzésen átesetteknél megmaradt Covid-tünetek esetében nem mutatható ki semmilyen összefüggés ezekkel a tényezőkkel - írja a Jerusalem Post. 

A Kaliforniai Egyetem nemrég közzétett tanulmánya szerint nagyobb valószínűséggel alakult ki hosszú Covid azoknál, akik kórházi ápolásra szorultak, cukorbetegek vagy magasabb a testtömeg-indexük, viszont a szervátültetett betegek például kisebb eséllyel tapasztaltak koronavírus-tüneteket a megfertőződésük utáni hónapokban. 

A kutatásban részt vevő több mint ezer koronavíruson átesett betegből 309-en számoltak be hosszú Covidnak tulajdonítható tünetektől. A leggyakoribb poszt-Covid tünet a fáradtság és kimerültség volt, mely a páciensek harmadánál jelentkezett, légszomjat pedig 15 százalékuk tapasztalt. Szaglásvesztéstől a vizsgált betegek 16 százaléka szenvedett. 

Ahhoz viszont további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön a hosszú Covid oka, és hogy meg lehessen állapítani, hogy melyik betegeknél nagyobb a kialakulásának a valószínűsége. Az pedig szintén fontos, hogy a felgyógyulás után is koronavírus-tüneteket tapasztalók megfelelő, speciális egészségügyi ellátáshoz jussanak.