Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, aki korábban egy malária elleni gyógyszer használatát ajánlotta a koronavírus-betegség ellen (ennek engedélyét később veszélyes mellékhatásai miatt az amerikai gyógyszerfelügyelet visszavonta), újabb csodaszert talált a világjárványt okozó kórokozó legyőzésére - írja a Business Insider az Axios cikke alapján.

Oleandrin lenne a megoldás?

A készítményt Ben Carson, az amerikai kormány építésügyi és városfejlesztési minisztere ajánlotta főnöke figyelmébe. Carson, aki civilben idegsebész, még júliusban beszélt Trumpnak a Fehér Ház ovális irodájában az oleandrin nevű készítményről, amelyet az oleander növényből készítenek. Ötletét megerősítette Mike Lindell, a párnákat forgalmazó Mypillow cég vezérigazgatója, akiről úgy hírlik, jó kapcsolatokat ápol az elnökkel.

Ő is támogatja a kísérleti készítmény koronavírus-gyógyszerként való kezelését, amit vagy hitelesít vagy éppen hiteltelenít, hogy Lindellnek részesedése van az oleandrinkészítményt fejlesztő Phoenix Biotechnology nevű vállalatban. Lindell azt mondta az Axiosnak, hogy Trump szerint az amerikai gyógyszerfelügyeletnek (FDA) - amely egyébként szigorúságáról híres - engedélyeznie kellene a szert mint a koronavírus elleni lehetséges készítményt.

Személyes találkozó

Lindell segítségével Andrew Whitney, a Phoenix Biotechnology igazgatója személyesen találkozott az elnökkel, hogy megbeszéljék az oleandrin egészségügyi hatásait - jelentette korábban a Washington Post. Whitney az Axiosnak azt mondta: az oleandrin két nap alatt meggyógyítja a koronavírus okozta betegséget és ő azon van, hogy minél előbb a gyógyszertárak polcaira kerülhessen. Akár életkiegészítőként is kínálhatnák, amely helyettesítheti az engedélyezett koronavírus-kezelést. Az a fontos, hogy minél gyorsabban elinduljon a forgalmazás.

"Mindenféle jogászok azt mondták nekem, hogy nem beszélhetek ezekről a dolgokról, mivel többéves kutatásra és tesztekre van szükség ahhoz, hogy a szer hatásosságát bizonyítsák. Ugyanakkor amerikai állampolgárként jogom van ahhoz, hogy szabadon megfogalmazzam a véleményemet" - mondta a cégvezető. Hozzátette: "Ezért azt mondom: a saját szememmel láttam." Ugyanakkor az Axios cikke szerint nincs információ arról, hogy az oleandrint állatokon vagy embereken tesztelték volna, csak egy meg nem erősített laboratóriumi vizsgálatról érkezett hír. Whitney azt állítja, hogy tesztelték a szert embereken, csak még nem publikálták ennek eredményeit.

Valamire jó

Kutatók tudomása szerint az oleandrin javítani tudja rákkezelések hatásosságát, miután a benne lévő növényi kivonat reakcióba lép az emberi sejtekkel, de ám a koronavírus elleni hatásosságára nincs bizonyíték. Az oleandrin tesztkémcsőben vírusellenes aktivitást mutat - mondta Sharon Lewin, a Melbourne-i Egyetem Peter Doherty Institute for Infection and Immunity intézetének igazgatója. Ennél mélyebb előkészítésre lenne azonban szükség ahhoz, hogy egyáltalán elgondolkodjunk az emberi kísérleteken.

Egy vezető állami tisztviselő aggodalmának adott hangot az ügyben, mármint hogy a miniszter és a MyPillow.com vezetője egy kétséges terméket a legmagasabb szinten ajánljon az betegség miatt aggódó amerikaiak figyelmébe. Carson miniszter szóvivője szerint azonban nem lehet szó kétségekről. Egyrészt azért nem, mert főnöke az első pillanattól kezdve részt vesz a Fehér Ház-i válságstáb munkájában, másrészt azért, mert elismert orvos. Ugyanakkor arról nem szólnak hírek, hogy ért-e a vírusbiológiához és a vírusfertőzések gyógyításához.