Az új finanszírozás kiegészíti az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül már rendelkezésre álló támogatást, valamint a közös uniós veszélyhelyzet-reagálási tartalék, az úgynevezett rescEU keretében már eljuttatott vagy még rendelkezésre álló védőeszköz-szállítmányokat - közölte az MTI szerint Janez Lenarcic.

A rendelkezésre álló 220 millió euró felhasználható az egészségügyi termékek eljuttatására oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk - írja az Európai Bizottság közleményében. Hozzájárul a betegek átadásához az uniós tagállamok között vagy uniós tagállamokból szomszédos országokba, ha fennáll a veszélye annak, hogy az egészségügyi szolgáltatások túlterhelődnek. Segíti az egészségügyi személyzet és a mobil orvoscsoportok szállítását uniós tagállamok között és a szomszédos országokból az unióba, hogy segítséget nyújthassanak ott, ahol a legnagyobb szükség van az orvosi ellátásra.

Az Európai Bizottság június 17-én ismertette a tagállamokkal a mobilitási csomag keretében nyújtott finanszírozás igénylésére vonatkozó eljárást és feltételeket. A tagállamok mostantól benyújthatják kérelmüket az Európai Bizottsághoz.

A 2,7 milliárd eurós költségvetésű Szükséghelyzeti Támogatási Eszközt április 16-án hozták létre. Olyan fellépéseket céloz, amelyek esetében az uniós szintű közös erőfeszítések a legeredményesebben járulhatnak hozzá a koronavírus-járvány megfékezésére irányuló intézkedések fokozatos megszüntetését célzó közös európai ütemterv végrehajtásához.