Érdekes, bennfentes kereskedéses ügy van alakulóban az Egyesült Államokban, ahol két szenátort is azzal gyanúsítanak, hogy pozíciójával visszaélve mentette a vagyonát a koronavírus-járvány okozta piaci összeomlás elől - írja a CNBC.

Richard Burr és Kelly Loeffler republikánus szenátorok mindketten több millió dollár értékben adtak el részvényeket alig egy héttel azelőtt, hogy a tőkepiacokon lecsapódott volna a koronavírus járvány hatása, és beomlottak volna a tőkepiacok.

Mindkét politikus nagyot nyert a tranzakción. Az ügyet az teszi érdekessé, hogy nem sokkal azt megelőzően pozíciójukból adódóan titkos hírszerzési jelentéseket is kaptak a koronavírussal kapcsolatban. Burr történetesen a szenátus hírszerzési bizottságának az elnöke.

A törvények tiltják, hogy választott tisztviselők a munkakörükben birtokukba jutó információt saját javukra fordítsák. Bizonyíték itt sincs, hogy ez történt volna, az időzítés viszont látszólag a kelleténél szerencsésebb volt a két szenátorra nézve.

Egyelőre a politikusok tagadták, hogy bármilyen módon visszaéltek volna a helyzetükkel, és kimentették a vagyonukat a többmilliós munkanélküliséget okozó válság elől.

Nem segíti viszont az ügyüket, hogy közvetlenül a járvány felfutása előtt megerősödött a jóstehetségük. Burr egy nyilvánosságra került titkos felvétel szerint még a korlátozások előtt a várható kijárási tilalmakról és iskolabezárásokról beszélt.

 

Loeffler is azok között volt, akik a - végül igazolódott - következményekről beszélt nyilvánosan még a tényleges felfutás előtt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!