Az amerikai gazdaság nem mezőgazdasági ágazataiban 235 ezer munkahely létesült novemberben, kevesebb az októberi 610 ezernél, és jóval elmarad az elemzők által várt 469 ezertől is. Az októberi adatot 638 ezerről lefelé korrigálta a BLS az MTI szerint.

Novemberben létesült a legkevesebb új munkahely az Egyesült Államokban május óta, amikor megkezdődött az áprilisban elveszített 20,787 millió munkahely pótlása.

A nem mezőgazdasági ágazatokban novemberben foglalkoztatottak száma 9,8 millióval, 6,5 százalékkal marad el a koronavírus-válság által nem érintett utolsó hónapban, februárban foglalkoztatottak számától. Az aktív népesség foglalkoztatási aránya 61,5 százalék volt novemberben, 1,9 százalékponttal alacsonyabb a februárinál. A teljes népességen belül 57,3 százalékos volt novemberben a foglalkoztatási arány, 3,8 százalékponttal alacsonyabb a februárinál.

Az új munkahelyek számának lassuló növekedése a járványvédelmi korlátozások ismételt szigorítására vezethető vissza, valamint arra, hogy Washingtonban elhúzódik az új gazdaságélénkítő csomag elfogadása.

A munkanélküliségi ráta 6,7 százalékra csökkent novemberben az előző havi 6,9 százalékról az elemzők által várt 6,8 százalék helyett. A munkanélküliek száma 326 ezerrel 10,7 millióra mérséklődött, a foglalkoztatottak száma 74 ezerrel 149,7 millióra csökkent.