Ausztria

Nem zárható ki, hogy az eddig "érintetlen" európai országokban, így Ausztriában is lesznek koronavírussal fertőzöttek, és erre jól fel kell készülni - hangsúlyozta Sebastian Kurz. Ausztriában 189 fertőzésgyanús esetet észleltek, de a vizsgálatok során kiderült, hogy ők valamennyien negatívak.

Az orvosok január 25-e óta kötelesek jelenteni az esetleges megbetegedéseket, a válságstáb pedig öt új intézkedést kezdeményezett. A belügyminisztérium és az egészségügyi minisztérium naponta köteles tájékoztatni a kancellárt és a nyilvánosságot a fejleményekről. A kormány pedig a jövőben szorosabban együttműködik a szövetségi tartományokkal és a településekkel is, így a helyi vezetőkkel csütörtökön vitatják meg a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatos teendőket. Információs kampányt hirdetettek a lakosság felvilágosítása érdekében és utazási figyelmeztetést adtak ki a fertőzés által érintett területekre.

A közeljövőben szorosabban együttműködnek majd más európai, illetve a szomszédos országokkal; erre többek között azért is szükség van, hogy az esetleges fertőzésgyanús esetek észlelésekor a határátkelőknél azonnal megszüntethessék az átkelést.

Bécs-Schwechati Nemzetközi Repülőtéren egészségügyi vizsgálatnak vetik alá a Kínából érkező repülőgépek utasait; a rendőrséget pedig felkészítették arra, hogy intézkedjenek, ha fertőzésgyanús esetet észlelnek.

Horvátország

Horvátországban válságkezelő központot hoztak létre, és emelték a készenléti állapotot is. A cél kettős, megakadályozni, hogy a fertőzés bejusson Horvátországba, de ha mégis bejutna, mielőbb elszigetelni a beteget, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését. A hétfő reggel bevezetett intézkedések főleg az Olaszország északi megyéiből hazatérő horvát állampolgárokra vonatkoznak, valamint továbbra is azokra, akik február 16. után Kínában és Dél-Koreában tartózkodtak. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik az olaszországi Lombardia, Veneto, Emilia Romagna és Piemont tartományokból térnek haza. Azokat, akiken valamilyen tünetek mutatkoznak, azonnal kórházba szállítják, hogy lefolytassák a szükséges vizsgálatokat.

Horvátországban még nem regisztráltak új koronavírussal fertőzött beteget, de elővigyázatosságból szombat óta néhány napra többeknek otthon, elszigetelten kell tartózkodniuk, így például egy egész spliti osztálynak és tanárainak, akik Velencében voltak kirándulni. A kulturális miniszter felhívta az oktatási intézményeket, hogy mondják le Olaszországba tervezett útjaikat.

Szlovénia

Szlovéniában hétfőn ülésezett a nemzetbiztonsági tanács titkársága. Eddig 13 embert vizsgáltak meg a vírusra, és mindegyiküket fertőzésmentesnek nyilvánították. Bár több városban is elfogytak az egészségügyi arcmaszkok, egyelőre nincs szükség ilyet hordani. Az olasz-szlovén határt nem zárják le, az olasz közutak és repülőterek továbbra is biztonságosak.

Románia

Egyelőre egyetlen romániai koronavírusos megbetegedést sem észleltek, de fel kell készülni a kedvezőtlen fejleményekre, mert több mint 1,2 millió román állampolgár él Olaszországban, és a vendégmunkások élénk kapcsolatot tartanak fenn otthon maradt családtagjaikkal. Az ország repülőtereire tucatnyi járat érkezik naponta az olaszországi városokból - mondta sajtótájékoztatóján Klaus Iohannis államfő.

Elrendelték, hogy a repülőtereken alakítsanak ki elkülönített folyosókat az Olaszországból érkező utasok számára, akiknek részletes kérdőívet kell kitölteniük. A repülőtereken egészségügyi szűrőpontokat is felállítottak.

Azokat az utasokat, akik az elmúlt 14 napban megfordultak a karanténba helyezett olaszországi települések valamelyikén, karanténban kell tölteniük a következő két hetet. Akik a fertőzött olaszországi régiók más településein jártak, azoknak azt javasolják, hogy ne mozduljanak ki a romániai otthonukból a következő 14 napban.

Az elkövetkező napokban Románia valamennyi nemzetközi repülőterén termoszkennereket állítanak fel a lázas utasok kiszűrésére.