Az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi vezetője hatalmas médiaérdeklődés mellett érkezett meg a tárgyalóterembe. Az ügyészség azzal vádolja, hogy törvénymódosítást szorgalmazott annak érdekében, hogy egy bécsi magánklinika közpénzekhez jusson. A magánkórház korábban kiemelkedően nagy adománnyal segítette a Szabadságpártot - írja a Népszava. Az intézmény vezetője, Walter Grubmüller és Strache több üzenetet is váltott, amelyek a hatóságok rendelkezésére állnak.

Az üzenetváltást követően törvénymódosítás készült, aminek köszönhetően a magánkórház bekerült az úgynevezett magánkórház-finanszírozási alapba, amelynek következtében több beavatkozás után is számlázhatott a társadalombiztosítás felé.Strache és Grubmüller együtt ülnek a vádlottak padján a bécsi regionális bíróságon. Mindketten tagadják az ellenük felhozott vádakat és ártatlannak vallják magukat - írja a lap.

A tárgyalás négy napig tart, és pénteken már ítéletet hozhatnak. Ha bűnösnek találják őket, akkor akár öt év letöltendő börtönbüntetést is kaphatnak.

A volt osztrák alkancellárnak az úgynevezett Ibiza-videó miatt kellett távoznia hivatalából. 2019 májusában kiszivárgott egy felvétel, amelyen azt rögzítették, hogy Strache 2017 nyarán a pártjának akkori frakcióvezetőjével, Johann Gudenussal egy ibizai villában kormányzati megrendeléseket ígért egy nőnek, aki egy orosz oligarcha rokonának adta ki magát. Strachéék feltétele az volt, hogy az állítólagos orosz oligarcha segítse pártja választási kampányát, illetve vásárolja meg és formálja az FPÖ propagandalapjává a Kronen Zeitung napilapot. "Olyan médiakörnyezetet szeretnénk kiépíteni, mint az Orbáné" - mondta Strache a felvételen.