A megállapodások jogilag kötelező érvényű fenntartható fejlődés iránti kötelezettségvállalást is magukban foglalnak, amely kiterjed az emberi jogok és a munkavállalói jogok tiszteletben tartására, a környezet védelmére és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos elmondta: a kereskedelmi megállapodás a vámok több mint 99 százalékának eltörlését irányozza elő - írja az MTI.

QP | Quality Placement

Vietnam az unióból származó importra kivetett vámok 65 százalékát eltörli a megállapodás hatálybalépésének pillanatában, a vámok többi részét pedig 10 év alatt fokozatosan bontja le. A megállapodás egyedi rendelkezéseket tartalmaz, melyek a gépjárműiparban tapasztalható nem vámjellegű akadályokat hivatottak kezelni, továbbá védelmet fog biztosítani 169 hagyományos európai élelmiszer- és italtermék, az úgynevezett földrajzi árujelzők számára Vietnamban. Segítségével az uniós vállalkozások a hazaiakkal egyenlő feltételek mellett vehetnek részt a vietnami hatóságok és állami tulajdonú vállalatok által kiírt közbeszerzési pályázatokon - közölte. (Vietnamban vásárolt ingatlant a magyar állam.)

A beruházásvédelmi megállapodás olyan szabályokat tartalmaz, melyeket az új beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszeren keresztül lehet érvényesíteni, továbbá biztosítja, hogy mindkét fél kormányának megmarad a polgárai érdekében történő szabályozáshoz való joga. A beruházási megállapodás felváltja azokat a kétoldalú beruházási egyezményeket, amelyekből jelenleg 21 van hatályban az Európai Unió tagállamai és Vietnam között - tette hozzá az uniós biztos.

Az eljárási rend szerint az uniós bizottság benyújtja az Európai Unió Tanácsához a két megállapodás aláírására és megkötésére irányuló javaslatokat. A tanácsi engedélyt az Európai Parlament jóváhagyása követi - közölték.

A kép forrása: Pixabay