Az Air Oradea néven alapított légitársaság létrehozása a korábbi nagyváradi polgármester, jelenleg a megyei önkormányzat elnöki tisztségét betöltő Ilie Bolojan ötlete volt - írta a Maszol. (A nagyváradi és Bihar megyei önkormányzat tulajdonában lévő részvénytársaság alaptőkéje 15 millió lej.) A jelenlegi helyzetben a nemzetközi légi forgalmi piac változásainak való kiszolgáltatottság nem megoldás Nagyvárad és a megye fejlődése szempontjából. Ezért más városok példája alapján létrehozták a helyi társaságot – nyilatkozta Ilie Bolojan.Bolojan.

A dolog szépséghibája, hogy a megyei elnök egyetlen olyan várost sem nevezett meg, amely saját légitársaságot üzemeltetne, csupán annyit mondott: egy dán kisváros működtet légi járatot, mely összeköti Koppenhágával. A cég létrehozását semmiféle piackutatás vagy gazdasági tanulmány nem előzte meg, üzleti tervről nem is beszélve. A nagyváradi reptér nem vonzó a légitársaságok számára. A Wizzairt nem sikerült Váradra csábítani, a Ryanair pedig csak azt követően tért vissza idén, hogy egymillió eurós szubvenciót kapott a helyi önkormányzattól.

Az ír fapados társaság egyszer már próbálkozott Váraddal, de 2018-ban fokozatosan megszüntette a járatait, mivel azok nem voltak nyereségesek. Nagyvárad főleg azért nem vonzó a légitársaságoknak, mert három bevált és forgalmas légikikötő között fekszik.

Az Air Oradea két repülőgépet szándékszik beszerezni, melyek Bukarestbe, valamint egyelőre meg nem nevezett európai nagyvárosokba repülnének. A célkitűzés, hogy 2022 márciusától „munkanapokon minimum három”, hétvégén pedig napi két járatot üzemeltessen az Air Oradea Nagyvárad és Bukarest között. A nemzetközi járatok „naponta minimum egyszer” repülnének.

Piaci források szerint a 15 millió lejes, azaz hárommillió eurós befektetés egy légitársaság esetében elhanyagolható összeg. Igaz, Bolojan kijelentette, számít a helyi cégek támogatására, akár szponzorálás és adományok formájában, elvégre az ő érdekük is, hogy a városnak saját légitársasága legyen. Bár repülőgépe még nincs a helyi légiforgalma vállalatnak, vezetője már van, az igazgatótanács élére ugyanis leszerződtették a Blue Air korábbi vezérigazgatóját, Gheorghe Racarut.