A belorusz külügyminisztérium 30-50 lengyel diplomata visszahívását követeli Minszkből és hasonlóan ellenségesen viszonyul a litván diplomáciai képviselethez is. Ha Varsó engedelmeskedik, akkor ez a lengyel diplomácia lebénulását eredményezné a szomszédos országban - idézett egy szakértőt az onet.pl hírportál.

A barátságtalan gesztusra egyelőre azzal válaszoltak, hogy konzultációra hazahívták nagyköveteiket, Artur Michalskit és Andrius Pulokast. Rajtuk kívül konzultációra hívták Berlinbe a német nagykövetet, Manfred Huterert is.

Az onet.pl-nek nyilatkozó elemző szerint a kisebb országok közti viszony, ahogy mindig a történelemben, ma is a nagyok játékától függ: a Nyugat a lengyelek és a litvánok kihagyásával akar tárgyalni Oroszországgal Balaruszról. Egy névtelenséget kérő, magas rangú lengyel diplomata jelképes szóhasználattal azt mondta: "Senki sem akar Gdanskért meghalni, a Nyugat valójában nem akar a belorusz demokráciáért harcolni." Fehéroroszország a nyugatnak kizárólag Oroszország összefüggésében érdekes - tette hozzá.

Ezt sem Varsó, sem Vilnius nem szándékozik megtenni, miután formálisan sem a lengyel, sem a litván minszki nagykövetet nem utasították ki Fehéroroszországból. Nyitott a kérdés, mit csinál Minszk ebben a helyzetben. Lehetséges, hogy visszaküldi a nagyköveteket Varsóba és Vilniusba, de ez elég valószínűtlen. A másik lehetőség, hogy teljesen elszigeteli a két nagykövetet, a harmadik, hogy hivatalosan kiutasítja őket - ez teljes diplomáciai háborút jelentene.

Ami érdekes, még Washington sem foglal állást a diplomáciai háborúban, pedig az amerikai szövetség iránti elkötelezettség fontossága Litvániában és Lengyelországban is megkérdőjelezhetetlen. A kérdés, amit fel kell tenni, hogy a háromoldalú összecsapás Lengyelország, Litvánia és Fehéroroszország között Oroszország kezében van-e - azaz a háttérben Moszkva mozgatja-e a szálakat - vagy más nyugati államokéban is, amelyek vagy nyitást terveznek Oroszországgal, vagy mindenáron el akarják kerülni a vitát Oroszországgal a belorusz válságról.