Michal Kurtyka lengyel környezetvédelmi miniszter január 14-én  bejelentette, hogy a tervezett lengyel atomerőmű minden bizonnyal Lengyelország északi részén, a tengerparton, azon belül Pomerániában épül fel - adta hírül a Business Insider Polska. A miniszter az RMF FM rádiónak azt is elmondta, hogy az első blokkot 2033-ban helyezhetik üzembe.

A mostani bejelentés azonban két, egészen más aspektusból lehet igazán érdekes. Az egyik, hogy a helyszín megválasztása milyen következményekkel járhat. A másik, hogy miért tesz a környezetvédelmi tárca vezetője a kormány nevében bármilyen bejelentést egy atomerőmű építésével kapcsolatban, s vajon ezügyben miért nem az energetikai miniszter nyilatkozik.

Az első válasz az, hogy a Lengyelország északnyugati részén lévő helyszín közel van Németországhoz, Svédországhoz és Dániához, amelyek nem lesznek elragadtatva attól az ötlettől, hogy a közelükben atomerőművet akarnak építeni. Már csak azért sem, mert Dánia 1985 óta nem engedélyezi ezen energiahordozó használatát a határain belül, Németország és Svédország a nukleáris áramtermelő technológia kivezetését végzi éppen - arra hivatkozva, hogy annak kockázatai, üzemeltetési költsége magas, miközben a biztonságos, károsanyag-kibocsátás mentes energiatermelésben ma már van jobb, kifizetődőbb út is, mint az atomerőmű építése. Lengyelország így komolyabb ellenállásra is készülhet, ha a nukleáris projekt tényleg komolyabbra fordul.

A második kérdésre a válasz az, hogy Lengyelország még mindig 80 százalékban szénerőművekkel állítja elő elektromosenergia-szükségletét, amit néhány évtized alatt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében nullára kellene csökkentenie. A jelenlegi varsói kormány szerint ehhez atomerőművekre lesz szükség, annak ellenére, hogy Lengyelországban ismeretlen az ilyenfajta áramtermelés. A létesítményeket az orosz technológiát elutasítva nyugati cégek segítségével akarják felépíteni.

Kurtyka - az aktuális lengyel kormányzati politikai szólamoknak megfelelően - már korábban is azt mondta, hogy rendkívül nehéz lenne nukleáris energia nélkül elérniük az európai országok által támogatott, ambiciózus klímacélokat. A regnáló varsói kabinet álláspontja az, hogy 3-9 ezer megawatt atomenergia-kapacitásra van szüksége Lengyelországnak a kieső szénerőművek pótlására. Az első blokk építését 2026-ban kezdenék meg, reményeik szerint ez indulhatna el 2033-ban.

A reaktorok pontos helyét két éven belül akarják kijelölni.