A lengyelek szeretnek panaszkodni a Balti-tengerre, de mégis imádják, hiszen klímája megismételhetetlen, amit lelke mélyén mindenki értékel. A tenger állapota azonban folyamatosan romlik, így nemsokára nem lesz annyira vonzó odautazni, mint régen - derül ki az onet.pl cikkéből. Már 2018-ban a fürdők egyharmada bezárt ideiglenesen, néhány közülük hosszú hetekre.

A jóslatok szerint ez a következő években csak szaporodni fognak a gondok. És az üdüléssel kapcsolatos problémák csak felszínt jelzik, az igazi bajok néhány tíz méterrel a víz alatt vannak. Rafal Jankowski környezetvédelmi szakértő ötöt emel ki a Balti-tenger legsúlyosabb gondjai közül, amelyek miatt eljöhet az idő, amikor mind a halászok, mind a turisták kerülni fogják ezt a vidéket.

A legfontosabbak között az első helyen szerepelnek az úgynevezett halott övezetek, amelyek immáron a térség 17 százalékát fedik le. Ezek olyan területek, amelyeknél a tengerfenék alkalmatlanná vált a halak szaporodására. A második helyen a szellemhálók, azaz a halászat során elvesztett hálók állnak. Ezek hosszú ideig képesek foglyul ejteni a halakat a halálukat okozva.

Tovább gond a Balti-tenger viszonylagos elszigeteltsége az óceántól, ami akadályozza a vizének a keveredését. Ez ugyanis súlyosabbá teszi azt a kárt, ami a mezőgazdasági termelés, azon belül a hústermelés melléktermékeként keletkezik. A baj egyik tünete, hogy a balti tőkehal, amely valaha 150 centiméter hosszúra nőtt, ma már csak 30 centis, miközben 40-50 centinél éri el az ivarérettséget. Végül két ismert gond: a műanyagszemét áradata, ami ezt a vidéket is elérte, illetve a környező nemzeti parkok gondozásának elhanyagolása.