A lengyel és a magyar emberek többsége - legalábbis egyelőre - pozitív véleménnyel van az Európai Unióról annak ellenére, hogy mindkét ország kormánya jogállamisági vitákat folytat az EU brüsszeli döntés-előkészítő és -végrehajtó szervezetével, az Európai Bizottsággal, illetve az Európai Parlamenttel - írja pewresearch.org hírportál, amely az amerikai Pew Research közvélemény-kutató vállalat oldala.

Az intézet ugyanis végzett egy párhuzamos felmérést a két országban, amely azt mutatja, hogy a lengyelek és a magyarok többsége nem bánja országa EU-tagságát, bár sokan vannak azok is, akik nincsenek kibékülve ezzel.

A lengyelországi megkérdezettek nyolcvan, a magyarországi válaszadók hatvan százaléka véli úgy, hogy az EU a béke, a demokrácia és a prosperitás pártján áll. A lengyelek többsége úgy látja, hogy az unió tiszteli az országukat, míg a magyarok esetén már kisebb az így gondolkodók aránya.

Sok ellenző

Mindkét országban meglehetősen nagy azoknak az aránya is, akik negatívan gondolkodnak az EU-ról. A lengyelek 44, a magyarok 42 százaléka tartja tolakodónak az uniót. A magyarországi válaszadók 41 százaléka szerint az EU nem hatékony, a lengyeleknek csak 13 százaléka ért ezzel egyet.

Nem meglepő módon erősen pártfüggő az unió megítélése. A Lengyelországot a kormányzó radikális jobboldali Jog és Igazságosság szavazóinak 84 százaléka szerint az unió nem tiszteli a lengyel értékeket, a nem kormánypárti szavazóknak csak 47 százaléka gondolja így. Magyarországon a magyar értékek tiszteletével kapcsolatban 71-42 százalék ez az arány. A lengyel kormánypártiak 79, a magyar kormánypártiak 67 százaléka szerint az EU nem bánik korrekt módon az országukkal. A nem kormánypártiak körében 38 és 32 százalék ez az arány.