"A kormány egészséges, nagy hozzáértéssel kezelt, konzervatív és felelősségteljes, egyúttal növekedésösztönző költségvetési politikája nagy hasznára van Lengyelországnak" - idézi Eryk Lont az MTI.

"Lengyelország nagyon jó makrogazdasági mutatókkal büszkélkedhet. Különösen az euróövezettel összevetve. Ismételten bebizonyosodott mekkora nagy áldás számunkra, hogy nem léptünk be az euróövezetbe".

QP | Quality Placement

Megjegyezte, hogy "az alacsony munkanélküliségi ráta és kiváló fogyasztói hangulati mutatók megelégedésre adnak okot és megerősítenek abbéli meggyőződésemben, hogy a monetáris tanács politikája is nagyban hozzájárult az ország gazdasági eredményeihez".

Eryk Lon szükségesnek tartja ugyan a stabil kamatpolitika folytatását, az euróövezeti gazdasági hangulat romlása azonban hátrányosan befolyásolhatja a lengyel export növekedésének és jövedelmezőségének a kilátásait. Ennek függvényében pedig idővel kamatvágásra és/vagy szokatlan monetáris ösztönző eszközök alkalmazásának a megfontolására is kényszerülhet a jegybank szavai szerint.