A lengyel parlament felsőháza kevesebb mint egy héttel a washingtoni törvényhozás épülete elleni támadás után határozatot fogadott el az Egyesült Államokkal való együttműködés megerősítéséről - adta hírül az onet.pl. A szenátusban ellenzéki többség van, a kormánypárt, a Jog és Igazságosság szenátorai a határozat ellen szavaztak.

A tervezetet a Polgári Bizottság kezdeményezésére írták meg, amely mélységes fájdalmát fejezte ki a demokratikus eljárások elleni támadás miatt arra célozva, hogy a rendbontók meg akarták akadályozni az amerikai Kongresszust az elnökválasztás eredményének jóváhagyásával. A határozat aláírói elítélik mindazokat, akik részt vettek a támadásban az Egyesült Államokban, Lengyelország kulcsszövetségesénél.

Az ülésen nem vettek részt a külügyminisztérium képviselői, akik eredetileg ott akartak lenni. A Lengyel Köztársaság szenátusa kész az új washingtoni adminisztrációval az intenzív együttműködésre - folytatta az amerikai-lengyel kapcsolatokat fényező határozat. A lengyel szenátusi bizottság képviselője szerint az, ami most az Egyesült Államokban folyik, jelentőséggel bír az egész demokratikus világra, az USA atlanti szövetségeseire nézve is.