A törvény mellett a tavaly november óta kormányzó, abszolút parlamenti többséggel rendelkező Jog és Igazságosság képviselőin kívül a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) 2 képviselője, a szintén ellenzéki Lengyel Parasztpárt összes képviselője, a Kukiz´15 képviselőinek több mint egyharmada, valamint 3 független képviselő is szavazott. A PO képviselőinek többsége tartózkodott a szavazástól.

Az új kormány választási programjának egyik fő pontját jelentő, Lengyelország demográfiai helyzetének javítását célzó családtámogatási terv megvalósítására az idei állami költségvetés 17,2 milliárd zlotyt (mintegy 1200 milliárd forintot) szán. A kiadásokat mindenekelőtt a februártól behajtandó bankadóból, valamint a márciustól bevezetendő kiskereskedelmi különadóból fedeznék.

Közel hárommillió család a fókuszban

A családtámogatási program nincs kötve bevételi küszöbhöz, amennyiben ezt a 18 éven aluli második és további gyermek után igényli az adott család. Az első gyermek esetében a támogatásra azok a családok jogosultak, melyekben az egy személyre jutó havi bevétel 800 zlotynál (56 ezer forint) alacsonyabb. A fogyatékos gyermek esetében ez a küszöb 1200 zloty (84 ezer forint).

Az előterjesztők szerint a családtámogatási programban 3,8 millió gyermeket nevelő, mintegy 2,7 millió lengyel család részesülhet majd. A törvényt még a szenátusnak és a lengyel államfőnek is jóvá kell hagynia. A jogszabály várhatóan pénteken kerül a szenátus napirendjére.