A vállalati vezetők jönnek és mennek, így távozásuk nem feltétlenül kelt nagy feltűnést, ám a szakértőket meglepte, amikor Dieter Schwarz, a Lidl áruházláncot is birtokló Schwarz Group 81 éves tulajdonosa - Európa egyik leggazdagabb embere -  bejelentette, hogy beadta a lemondását Klaus Gehrig, a cégcsoport vezérigazgatója - derült ki az amerikai Forbes tudósításából. Az ügy hátterében egy "nagyon fontos" dolog áll, amit nem sikerült rendezniük.

Gehrigre vélhetően nem véletlenül a "gyilkos bálna" gúnynevet ragasztották. Rámenősségének nyilván szerepe volt abban, hogy a vezetése alatt vált a Lidl és a Schwarz-csoport másik áruházlánca, a Kaufland globális vállalkozássá.

Schwarz, aki 1977-ben szerezte meg az ellenőrzést az akkor Lidl & Schwarz KG néven futó vállalatban, köszönetet mondott Gehrignek, és jelezte, hogy csak addig marad a csoport élén, míg a távozó vezető kiválasztott utóda, a 49 éves Gerd Chrzanowski, a Lidl jelenlegi vezérigazgatója átveszi a megbízatását.

A sajtó csak találgatja Gehrig távozásának okát. Az egyik spekuláció szerint azért mondott le, mert nem tudta elérni, hogy ne kerüljön több nő a vállalat felső vezetésébe. Más sajtómunkások úgy tudják, hogy meg akarta akadályozni Chrzanowski kinevezését, mivel 85 éves koráig szerette volna folytatni a csoport vezetését, ám vesztett a hatalmi harcban.