Trump közleményében azt írta, hogy fontos számára a kínai államfővel fenntartott kitűnő kapcsolat és a két ország viszonya, de a kétoldalú kereskedelem túl régóta igazságtalan - írta az MTI a Reutersre hivatkozva.

A szellemi tulajdon és technológiák ellopására, valamint más tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra tekintettel az Egyesült Államok 25 százalékos vámot vet ki 50 milliárd értékben Kínából importált, jelentős ipari technológiai értékkel bíró termékekre - tudatta az amerikai elnök, aki arra is figyelmeztette a kínai vezetést, hogy további importcikkekre vethetnek ki vámot, ha az ázsiai ország megtorló intézkedéseket tesz, legyenek azok új vámok bevezetése vagy nem vámjellegű kereskedelmi akadályok felállítása, illetve az exportra termelő amerikai cégeket vagy a Kínában működő amerikai vállalatokat célzó szankciók.

Az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselőjének hivatala közölte, hogy az 50 milliárd dollárnyi termékből 34 milliárd dollár értékben több mint 800 különböző árucikkre már július 6-tól életbe léptetik a megemelt vámtarifát. A maradék 16 milliárd dollár esetében még folynak az egyeztetések.

Elemzők szerint Washington elsősorban azokat a termékeket sújtja vámmal, amelyeknek az előállításához szükséges tudást részben illegálisan szerezte meg Kína.

A kínai külügyminisztérium szóvivője pénteken tartott sajtóértekezletén leszögezte, hogy a washingtoni döntést azonnali kínai ellenlépés követi.

Donald Trump több alkalommal jelezte, hogy nem tetszik neki a Kínával szembeni, általa 500 milliárd dollárra tett amerikai kereskedelmi hiány. Hivatalos adatok szerint a tavalyi amerikai deficit valójában 375 milliárd dollár volt.

Március 22-én az amerikai elnök még csak emlékeztetőt írt alá mintegy ezerféle kínai termékre, elsősorban technológiai és telekommunikációs cikkekre vonatkozó 25 százalékos importvám bevezetéséről.

Peking már akkor határozott tiltakozását jelentette be a tervezett intézkedéssel kapcsolatban, ami szerinte a piaci egyensúly kibillenéséhez vezet. A minisztérium akkori közleményében úgy fogalmaz: "nem fogunk ölbe tett kézzel ülni és nézni, hogyan sértik meg Kína törvényes jogait, azonnal ellenlépéseket teszünk".

Május óta az Egyesült Államok és Kína háromszor tartott magas szintű tárgyalásokat, hogy megoldásokat keressen a Kína iparpolitikáját, a kínai piacra való bejutást és a hatalmas kínai kereskedelmi többletet kifogásoló amerikai panaszokra. A felek egyelőre nem jutottak dűlőre, mert Trump elnök nem fogadta el azt a kínai ajánlatot, hogy további 70 milliárd dollár értékű terméket vásárolnak az Egyesült Államoktól - írta az MTI.