A lap úgy tudja, hogy a szerbiai biztonsági szolgálatok a szerb főváros egyik külvárosi részén, Surcinban fedtek fel egy körülbelül tíz tagból álló, vahhábita - feltételezhetően szélsőséges - csoportot. A tagok többsége Németországban dolgozik, de minden alkalmat megragad arra, hogy Szerbiában terjessze az iszlám szunnita ága rendkívül konzervatív irányzatának minősülő vahhábizmus tanításait, s a Nyugat-Európában szerzett pénzzel új követőket, főleg romákat toboroznak - írta a Vecernje Novosti.

A lapnak nyilatkozó, rendőrséghez közeli forrás közölte, hogy a hatóságok éberen figyelik a csoport tevékenységét, hogy elkerüljék a lehetséges incidenseket vagy az utóbbi időben Európa több városában történt támadásokhoz hasonló akciókat.

A surcini csoport tagjai kapcsolatban állnak a Bosznia-Hercegovina északkeleti részén fekvő Gornja Maocában tevékenykedő iszlamistákkal, valamint a szerbiai Novi Pazarban található vahhábista csoporttal. Sokan állnak kapcsolatban bűnözőkkel, vagy ők maguk is részei ember- vagy drogkereskedő láncoknak, illetve harcosokat toboroznak Szíriába - értesült a Vecernje Novosti.

Bosznia-Hercegovinából és Koszovóból bizonyítottan több százan mentek már el az iraki és szíriai harctérre, hogy katonai vagy félkatonai szervezetekhez csatlakozzanak, Szerbiában azonban korábban csak ritkán lehetett hasonló esetről hallani.