Súlyos válságba sodorná az Európai Uniót, ha ellehetetlenülne a közösség működésének finanszírozása - mondta Manfred Weber hétfőn az ARD német országos közszolgálati televíziónak a 2021-ben kezdődő hétéves ciklusra szóló költségvetéssel és a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására hivatott helyreállítási alappal kapcsolatban.

Weber - a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt EP-frakcióvezetője - a döntés után azt hangsúlyozta Twitter-kommentárjában, hogy a jogállamisági feltételek beépítése nem kelet-nyugati kérdés, az semleges rendelkezés, amely minden tagállamra kötelező érvényű lenne. Majd felelőtlennek nevezte a magyar és lengyel fél vétóját - írta a Mérce portál.

Weber idézte a néppárti frakció közleményét is, amely szerint nincs mit félnie annak a jogállamisági feltételtől, aki tiszteletben tartja a jogállamot.

A közleményben a Néppárt hangsúlyozza, Magyarország és Lengyelország is rendszeresen úgy érvelt, náluk a demokratikus jogbiztonság követelményei a nyugati kritikák ellenére hiánytalanul fennállnak. Ennek tükrében a párt vezetősége szerint most érthetetlen, miért nem tudják akkor a feltételrendszert is elfogadni - ismertette a néppárti frakcióközleményt a Mérce.

A magyar és lengyel képviselők vétóztak

Az uniós tagországok Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletei vezetőinek hétfői tanácskozásán, egyhangúság hiányában, nem született döntés az unió hosszútávú költségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alapról - közölte az MTI szerint EU soros elnöki tisztét betöltő Németország állandó uniós képviseletének szóvivője, Sebastian Fischer Twitter-üzenetében.

Az uniós források elosztásra vonatkozó, jogállamiságot érintő politikai feltételrendszerről szóló határozatot a nagykövetek minősített többséggel elfogadták.

A hosszútávú költségvetés és az ahhoz szorosan kapcsolódó helyreállítási csomag elfogadásába Magyarország és Lengyelország nem egyezett bele.