Nagyszabású kutatás vette kezdetét Szerbiában a koronavírus elleni védőoltások negyedik dózisának beadását illetően - írja a vajdasági Szabad Magyar Szó. Eddig a szerbiai felnőtt polgárok 57 százaléka vette fel az első adagot, a másodikat 54 százalékuk, a harmadik, emlékeztető adagot pedig a lakosság 30 százaléka. Az új elemzések eredményétől függően dől el, hogy a harmadik oltástól számított hat, vagy pedig 12 hónap után kaphatják-e meg a negyedik oltást a szerbiai polgárok. A negyedik adag felvételekor elsőbbséget élveznének a 65 év felettiek, valamint a krónikus betegek.

Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár szerint attól függetlenül, hogy a világban hiánycikknek számítanak az oltások, nem kell aggódni, mert elegendő lesz belőlük Szerbiában. – Meglátjuk, szükségünk lesz-e a negyedik adag koronavírus elleni védőoltásra is állampolgáraink egészségének megőrzése érdekében. Ha igen, van elég oltás. Rendszeresen érkeznek a Pfizer vakcinák, a Torlakban pedig 1,5 millió adag Szputnyik V vakcinát állítottunk elő – mondta Đerlek. Szerbia nem engedi, hogy lejárjanak az oltások.

Dr. Radmilo Petrović epidemiológus is úgy véli, hogy szükség lesz a negyedik adag oltásra. – A negyedik oltást minden bizonnyal a 65 év felettiek, a krónikus betegek, és a rosszindulatú betegségekkel küzdők kapják meg először, majd utánuk mindenki más is felveheti – mondja Petrović . Az ismétlő oltások beadásánál Szerbiában egy esetben sem tapasztaltak súlyos reakciót.