Az infláció 2008 szeptembere óta egészen az idén áprilisig 2 százalék alatti volt. A fogyasztói árak kilencedik hónapja nőttek májusban.

A japán jegybank által különösen figyelt mutató, a friss élelmiszerek nélkül számított fogyasztói árak áprilishoz hasonlóan 2,1 százalékkal emelkedtek, és ezzel már második hónapja lépték át a jegybank 2 százalékos célját. A 2,1 százalék növekedési ütem 2015 márciusa óta a legmagasabb.

Elemzők szerint az Ukrajna elleni orosz háború és a japán jen gyengülése okozta üzemanyag- és élelmiszerár emelkedés várhatóan az év nagy részében magas szinten tartja az inflációt Japánban.

Májusban az élelmiszerek árai több mint hét éve a legnagyobb mértékben, 4,1 százalékkal nőttek, az üzemanyagok és a rezsiköltségek 14,4 százalékkal emelkedtek, a ruházati cikkek és lábbelik 0,9 százalékkal, a bútorok 3,6 százalékkal drágultak.

Japánban a fogyasztói árak január óta legkisebb ütemben, 0,3 százalékkal emelkedtek májusban az előző hónaphoz képest, amikor 0,4 százalékos növekedést regisztráltak.

Japánban évekig problémát jelentett, hogy egyszerűen nem tudták beindítani az inflációt. Évekig deflációtól szenvedett a gazdaságuk.