A lengyel alapkamat monetáris tanácsa novemberben döntött úgy, hogy legalább 2014 júniusáig ilyen alacsony szinten tartják az alapkamatot, hogy időt adjanak a lengyel gazdaság megerősödéséhez. A mai ülés után úgy látszik, valóban tartani is fogják magukat az elhatározásukhoz.

"Úgy gondoljuk, hogy a központi bank hosszabb ideig is változatlanul hagyhatná az alapkamatot, egészen 2014 negyedik negyedévéig. Azzal, hogy ellenálltak a kísértésnek, hogy 2,5 százalék alá vigyék a kamatot, úgy helyezkedtek, hogy el fogják kerülni, hogy korán kelljen újra kamatot emelni" - mondta Daniel Hewitt a Barclay's Capital közgazdásza.

A lengyel gazdaság újra jól teljesít, de a monetáris politika további lazítása növelné a zloty árfolyamának volatilitását, és gyengítené a lengyel államkötvények helyzetét. Az infláció októberben 0,8 százalék volt, és 2015-ig nem várják, hogy 1,9 százalék fölé menjen, ezért ez se indokolja, hogy a központi bank aktivizálja magát.

A lengyel gazdaságot érintő legnagyobb várható probléma, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 2014 közepéig már szinte biztosan csökkenteni fogja kötvényvásárlási programjának mértékét. Ez elriaszthatja a nemzetközi befektetőket a kicsit is kockázatosabb piacokról, és olyan helyzetbe hozhatja a lengyel központi bankot, hogy majd módosítani kell az alapkamaton.