Több mint másfélszeresére emelheti a varsói kormány a Lengyel Országos Rádió és Televízió Tanács (KRRiT) idei büdzséjét - adta hírül a Business Insider Polska. Ezt  azzal magyarázzák, hogy a pluszjuttatás a Telemetria Polska nevű projekt megvalósításának finanszírozásához kell.. Erre évi 40 millió zlotyt (közel hárommilliárd forint) kell kiadni, de a teljes költség eléri a 80 milliót.

Amikor a Jog és Igazságosság (PiS) átvette a hatalmat 2015-ben, szinte az első dolga volt a lengyel média átrendezése. A televíziók hírműsoraiban a régi stábokból alig maradt ember - ennek megfelelően a köztévék politikai és hírműsorait pont úgy nem lehet elfogulatlannak tekinteni immár, mint Magyarországon. Az embereket vagy egyenesen kirúgták, vagy olyan helyzetbe hozták, hogy azok maguktól mondtak fel.

A Telemetria Polskának az lenne a célja, hogy egyetlen szervezetben vizsgálja a tévék, a rádiók és az internet nézettségét. Jelenleg Lengyelországban a médiára vonatkozó vizsgálatokat néhány cég végzi, más méri a tévék nézettségét, más a rádiók hallgatottságát, megint más az internet látogatottságát. A KRRiT projektje már két éve készen van, de eddig újra és újra elbukott a teszteken. Tavaly 40 millió zlotyt akartak rászánni, de a parlament felére csökkentette ezt az összeget. Mint kiderült, a tanács ezt sem tudta kifizetni, és 10 millió visszakerült az államkasszába.